Ingredio: Μια εφαρμογή για την τοξικότητα συστατικών τροφίμων και καλλυντικών

Η Ingredio είναι μία καινοτόμος εφαρμογή σε κινητό, μέσω της οποίας ο χρήστης φωτογραφίζει με την ενσωματωμένη κάμερα τα συστατικά ενός καλλυντικού ή ενός τροφίμου, όπως αυτά είναι γραμμένα στην ετικέτα του. Η φωτογραφία μετατρέπεται σε κείμενο, τα συστατικά του προϊόντος συγκρίνονται με βάσεις δεδομένων χημικών, και δίνονται στον χρήστη πληροφορίες για την επικινδυνότητα κάθε συστατικού, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και μελέτες που έχουν γίνει.
vchal via Getty Images

Οι καταναλωτές απαιτούν σήμερα τρόφιμα που είναι γευστικά, θρεπτικά, ασφαλή, σε προσιτές τιμές και με μεγάλη διάρκεια ζωής - ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία δημιουργίας πρόσθετων συστατικών στα τρόφιμα αναπτύσσεται ταχύτατα! Στα καλλυντικά, αντίστοιχα, τα πρόσθετα συστατικά επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων με επιθυμητά χαρακτηριστικά και διαφορετικές υφές, όπως κρέμες, λοσιόν, βερνίκια, στικ, σκόνες και αεροζόλ.

Τα πρόσθετα χημικά συστατικά παρέχουν στα καλλυντικά μακροχρόνια φυσική σταθερότητα για μεταφορά και αποθήκευση, αναστέλλουν τη δημιουργία μυκήτων και βακτηρίων, αυξάνουν τη χημική σταθερότητα των ευαίσθητων δραστικών παραγόντων προς το ατμοσφαιρικό οξυγόνο και βελτιώνουν τη διασπορά στο δέρμα, το άρωμα και το χρώμα. Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, οι συνεχιζόμενες μελέτες για την καταλληλότητα των πρόσθετων χημικών συστατικών αλλά και τα αυξανόμενα κρούσματα καρκίνων και αλλεργιών, έδειξαν ότι πολλά πρόσθετα χημικά δεν είναι ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με αυτά τα πρόσθετα όμως, λόγω των μεγάλων, άγνωστων χημικών τους ονομασιών, δε μπορούν να διακρίνουν τι είναι ασφαλές, τι έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο, τοξικό, αλλεργιογόνο και γενικά επιβλαβές για την υγεία και τι όχι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος με τον οποίο ένας απλός καταναλωτής μπορεί να εξετάσει άμεσα τα συστατικά ενός προϊόντος και να αποφανθεί για την επικινδυνότητά τους, είτε λόγω πολυπλοκότητας της χημικής ονομασίας, είτε λόγω κωδικοποίησης συντηρητικών (π.χ. Ε302), είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην πληροφορία που απαιτείται. Υπάρχει, επομένως, ουσιαστική και επιτακτική ανάγκη για μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν μεν αυτή την πληροφορία, αλλά δεν τους είναι προσβάσιμη.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ingredio είναι ότι η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αρκεί τα συστατικά να είναι στην αγγλική γλώσσα.

Η Ingedio είναι μία καινοτόμος εφαρμογή σε κινητό, μέσω της οποίας ο χρήστης φωτογραφίζει με την ενσωματωμένη κάμερα τα συστατικά ενός καλλυντικού ή ενός τροφίμου, όπως αυτά είναι γραμμένα στην ετικέτα του. Η φωτογραφία μετατρέπεται σε κείμενο, τα συστατικά του προϊόντος συγκρίνονται με βάσεις δεδομένων χημικών, και δίνονται στον χρήστη πληροφορίες για την επικινδυνότητα κάθε συστατικού, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και μελέτες που έχουν γίνει.

Άλλη τέτοια εφαρμογή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι υπάρχουσες περιορίζονται στο σκανάρισμα barcodes προϊόντων, με βάση το οποίο αναζητούνται τα συστατικά και δίνονται πληροφορίες για την κατάλληλότητά τους. Δυστυχώς, ο τρόπος αυτός περιορίζει τις εφαρμογές στα προϊόντα τα οποία είναι καταχωρημένα με barcodes, οι οποίες λειτουργούν μόνο στις Η.Π.Α και μόνο για όσα προϊόντα έχουν καταχωρηθεί. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ingredio είναι ότι η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αρκεί τα συστατικά να είναι στην αγγλική γλώσσα.

Το όραμά μας είναι να ενημερώσουμε τους καταναλωτές που θέλουν να είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τα καλλυντικά χωρίς τοξικές χημικές ουσίες. Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές, ώστε να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα που φέρνουν στα σπίτια τους και η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ελεύθερη από τοξικές χημικές ουσίες.

Η Ingredio είναι μια startup που εδρεύει στo EGG (enter-go-grow), μία θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στην Αθήνα, η οποία ενισχύει την καινοτομία. Καθένα από τα μέλη της ομάδας έχει διακριτό και συμπληρωματικό προς τους άλλους ρόλο σ' αυτό το έργο, με ειδίκευση στη χημεία, την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά και την ανάπτυξη στρατηγικών business/marketing. Η ομάδα Ingredio εργάζεται ακούραστα για να επιτύχει τους στόχους της, που είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Tην Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, από τη 1 μετά το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ, η ομάδα μας θα βρίσκεται στο Startup Garden του e-Ηealth Forum + festival, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ελάτε να μας γνωρίσετε και να μάθετε «από πρώτο χέρι» πώς μπορείτε να κάνετε ασφαλέστερη την επιλογή σας, σε τρόφιμα και καλλυντικά!