ΤΟ BLOG
10/05/2017 08:18 EEST | Updated 10/05/2017 08:19 EEST

Πιστοποιητικό σεξουαλικών φρονημάτων και άλλες σύγχρονες τσετσενικές θηριωδίες

Αν σε κάτι ξεπερνά την Ρωσία η Τσετσενία, αυτό είναι τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. Τα ποια; Ακριβώς. Τέλη του Μάρτη γνωστοποιήθηκε η είδηση, από την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novoya Gazeta, πως στην Τσετσενία έχουν δημιουργηθεί στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους. Οι αρχές του κρατιδίου αρνούνται κατηγορηματικά, ωστόσο, όχι μόνο την ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων αλλά και την ίδια την ύπαρξη ατόμων με προσανατολισμό διαφορετικό από τον ετεροφυλοφιλικό.

dicus63 via Getty Images

Στρέφοντας το βλέμμα ανατολικά, σε ένα όχι τόσο παράλληλο σύμπαν, εκτός και αν έτσι μπορεί να θεωρηθεί ο Βόρειος Καύκασος, αντικρίζουμε την Δημοκρατία της Τσετσενίας.

Η Τσετσενία, όντας ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, ασπάζεται πολλές από τις συντηρητικές κοινωνικές και ιδεολογικές γραμμές της τελευταίας, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ του τσετσενικού κράτους και της ομόσπονδης κυβέρνησης.

Αν σε κάτι ξεπερνά την Ρωσία, αυτό είναι τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. Τα ποια; Ακριβώς. Τέλη του Μάρτη γνωστοποιήθηκε η είδηση, από την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novoya Gazeta, πως στην Τσετσενία έχουν δημιουργηθεί στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους. Οι αρχές του κρατιδίου αρνούνται κατηγορηματικά, ωστόσο, όχι μόνο την ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων αλλά και την ίδια την ύπαρξη ατόμων με προσανατολισμό διαφορετικό από τον ετεροφυλοφιλικό. Σε πρόσφατη δήλωσή του, μάλιστα, ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ramzan A. Kadyrov δήλωσε πως η Τσετσενία δεν διαθέτει τέτοιο πληθυσμό αλλά και να υπήρχε ανάμεσά τους, δεν είναι τσετσένικος.

Για τον υπερσυντηρητικό τσετσενικό λαό, το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας εξακολουθεί να είναι θέμα ταμπού και εξισώνεται με το έγκλημα. Στη χώρα, η κοινότητα αυτή διώκονταν ανέκαθεν από τις τοπικές αρχές, ωστόσο οι ενέργειες των αρχών έχουν περάσει σε ένα μη επιτρεπτό πλέον όριο, μαζικής σύλληψης αλλά και δολοφονίας.

Ενόσω ο δυτικός κόσμος κάνει βήματα εμπρός, σε κάποιες άλλες χώρες και όχι τόσο μακρινές μας ή μεσανατολικές, υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις αγκαλιάζουν το σκοτεινό παρελθόν. Η διεθνής κοινότητα, θα παρέμβει αυτή τη φορά;

Σε μία σύγχρονη προσπάθεια «εθνοκάθαρσης», τα περιστατικά βεβιασμένων εξαφανίσεων των ομοφυλόφιλων, ολοένα και αυξάνονται, βάσει των δημοσιεύσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων (βλ. Διεθνής Αμνηστία). Όπως αποκάλυψαν θύματα που κατάφεραν να δραπετεύσουν από το ομόσπονδο κράτος, η εντολή των αρχών προς τους γονείς των ομοφυλόφιλων είναι ρητή, «ή θα το κάνετε εσείς ή εμείς» , για την αποκατάσταση της τιμής της οικογένειας, με αίμα. Η Βρετανική κυβέρνηση διατύπωσε πως στόχος του ηγέτη της Τσετσενίας Kadyrov είναι η εξάλειψη της LGBTQ κοινότητας μέχρι την αρχή του Ραμαζανίου 2017 (να σημειώσουμε πως ξεκινά στις 27 Μαΐου).

Στα γκουλάγκ της Τσετσενίας, οι ομοφυλόφιλοι βασανίζονται και τιμωρούνται είτε με φυγή από τη χώρα ή... τελεσίδικα. Μεταχείριση με ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμό αλλά και πολυήμερη στέρηση φαγητού είναι μόλις κάποιες από τις πρακτικές που ακολουθούνται. Έκκληση πραγματοποιείται από κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου για παρέμβαση των ρωσικών αρχών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, με σκοπό την άμεση παύση των απάνθρωπων πρακτικών της Τσετσενίας, την περαιτέρω έρευνα των περιστατικών και τη δίωξη των υπεύθυνων του εγκλήματος.

Σε λίγο πιο τοπικά νέα, στην ελληνική βουλή ξεκίνησε την Τετάρτη, 3 Μαΐου, η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η κίνηση καθαυτή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αποτελεί μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική ενέργεια που δίνει ανάσα δικαιοσύνης σε χιλιάδες μέλη και μη της LGBTQ κοινότητας, αλλά και στον αγώνα που αυτοί δίνουν για ισότιμη αναγνώριση. Η διαβούλευση πρόκειται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 και 2 το μεσημέρι, αφού αποτέλεσε μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα του τρανς κινήματος για περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και των ιατρικών προϋποθέσεων στην αλλαγή των εγγράφων ταυτότητας των τρανς ατόμων.

Ενόσω ο δυτικός κόσμος κάνει βήματα εμπρός, σε κάποιες άλλες χώρες και όχι τόσο μακρινές μας ή μεσανατολικές, υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις αγκαλιάζουν το σκοτεινό παρελθόν. Η διεθνής κοινότητα, θα παρέμβει αυτή τη φορά;