The Blog

Ρωσία: Ένα σύστημα σωφρονισμού που βγάζει μόνο Γυναίκες

Είναι γνωστό πως η Ρωσία φημίζεται για τις... γυναίκες της. Την αξία τους, εξάλλου, φροντίζει να επιβεβαιώνει τακτικά και το νομικό σύστημα της χώρας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη μερική αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας. Με προεδρική ενέργεια Πούτιν, η βίαιη επίθεση από συγγενή, που δεν έχει επιφέρει σοβαρό τραυματισμό, καθίσταται από ποινικό αδίκημα, αστικό. Όπως εθνικές εφημερίδες δημοσίευσαν, μία έρευνα του αντιφατικού ψυχολόγου Kanazawa κατέδειξε, πως οι γυναίκες που γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τους συζύγους τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρια!
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
shutterstock

Είναι γνωστό πως η Ρωσία φημίζεται για τις... γυναίκες της.

Την αξία τους, εξάλλου, φροντίζει να επιβεβαιώνει τακτικά και το νομικό σύστημα της χώρας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη μερική αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας. Με προεδρική ενέργεια Πούτιν, η βίαιη επίθεση από συγγενή, που δεν έχει επιφέρει σοβαρό τραυματισμό, καθίσταται από ποινικό αδίκημα, αστικό. Όπως εθνικές εφημερίδες δημοσίευσαν, μία έρευνα του αντιφατικού ψυχολόγου Kanazawa κατέδειξε, πως οι γυναίκες που γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τους συζύγους τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρια!

Το νομοσχέδιο που περάστηκε με ευκολία από το Ρωσικό Κοινοβούλιο, απέβλεπε στη «διατήρηση της παράδοσης της γονικής μέριμνας» και στο πρώτο στάδιο της ψήφισής του στην Duma δεν συνάντησε αντιρρήσεις από 368 μέλη του Κοινοβουλίου, παρα μόνο μία. Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως σαν να μην έφταναν οι διατάξεις του ίδιου του νομοσχεδίου, η υπερ-συντηρητική βουλευτής Yelena Mizulina, πρότεινε την αφαίρεση του εδάφιου που προέβλεπε το δικαίωμα των θυμάτων να υποβάλουν μήνυση. Γυναίκα θέλει να στερήσει τα δικαιώματα άλλης - ίδιας γυναίκας αλλά καί του παιδιού της, από συμβάν στο οποίο ακόμα και η ίδια θα μπορούσε να υπάρξει θύμα!

Την ίδια στιγμή, στην απόλυτη έκφραση της αντίφασης, ο πρόεδρος Πούτιν βραβεύει την διπλωμάτη Maria Sakharova για την προσφορά της στο ρωσικό έθνος. Μία γυναίκα που ακολουθώντας κατα γράμμα της γραμμές της ρωσικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, κατάφερε αν όχι να ανεβάσει - να συντηρήσει όμως σίγουρα την Ρωσία στο βάθρο των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Η χαρισματική Maria Sakharova, με οικογενειακή παράδοση στην διπλωματία, τέλεσε για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη. Εκφράζοντας την αλλαγή στη ρωσική πολιτική και την προτίμηση στην ήπια ισχύ, μάχεται καθημερινά στον πόλεμο της πληροφορίας.

Μία γυναίκα με δυνατή προσωπικότητα και μαχητική, αλλά και με μία ειδοποιό διαφορά από τις γυναίκες της χώρας της. Μαχητική για την χώρα της και όχι για τον εαυτό της. Αυτό συνοψίζει κυνικά την προσωπικότητα της Ρωσίας, στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι και σήμερα. Η μαζική ιδεολογία για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και η εξάλειψη κάθε προσωπικής ιδιαιτερότητας. Ο αγώνας είναι μόνο συλλογικός και αφορά μόνο ένα ανώτερο ιδανικό, το ρωσικό έθνος.

Γι' αυτό και όταν ο αγώνας παίρνει προσωπικά χαρακτηριστικά, τότε τίθεται εκτός νομιμότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Οποιαδήποτε διεκδίκηση δικαιωμάτων που μπορεί να φέρει την ανατροπή στην ρωσική καθεστηκυία τάξη, καταπνίγεται και διώκεται. Η Ρωσία ως μια υπερδύναμη που η δύναμη της κρύβεται στην συντήρηση του παρελθόντος και της παράδοσης, στην συντήρηση μίας τόσο δυνατής ιστορίας και πολιτισμού που γενιές ολόκληρες δεν θα φτάνουν για να τις διηγηθούν.

Ενός πολιτισμού ασύμβατου, όμως, με την πραγματικότητα.