Παράταση του προγράμματος έως τα μέσα του 2015 «προβλέπει» έγγραφο των εταίρων

Παράταση του προγράμματος έως τα μέσα του 2015 θέλουν οι Ευρωπαίοι υπ.Οικονομικών
A euro sign sculpture stands illuminated in front of the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, Germany, on Thursday, Oct. 23, 2014. At noon in Frankfurt on Oct. 26, investors will learn which of the currency bloc's 130 biggest banks fell short in the ECB's year-long examination of their asset strength and ability to withstand economic turbulence. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images
A euro sign sculpture stands illuminated in front of the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, Germany, on Thursday, Oct. 23, 2014. At noon in Frankfurt on Oct. 26, investors will learn which of the currency bloc's 130 biggest banks fell short in the ECB's year-long examination of their asset strength and ability to withstand economic turbulence. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Απαραίτητη κρίνεται σύμφωνα με τους υπουργούς της οικονομικών της Ευρωζώνης η παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και σύμφωνα με έγγραφο που έχουν ήδη προετοιμάσει- και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup- αυτή θα εκτείνεται σε βάθος εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2015.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μια παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κρίνεται απαραίτητη επειδή οι διεθνείς δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου η Αθήνα να λάβει το υπόλοιπο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ και να διασφαλιστεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων μετά το τέλος του προγράμματος, οπότε θα επιστρέψει στις αγορές.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αξιολόγησης της Αθήνας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης ως το τέλος του 2014.

Όμως οι συζητήσεις έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της διαφωνίας για το έλλειμμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2015. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος στήριξης επειδή η προληπτική γραμμή πιστώσεων που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα αυτό δεν θα είναι έτοιμη εγκαίρως.

Η «τεχνική παράταση» και η προεδρική εκλογή

«Αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης θα είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να γίνει για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να καλύπτει πιθανές καθυστερήσεις, ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει το έγγραφο που προετοίμασαν οι υπουργοί της ευρωζώνης και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, μια παράταση ως το δεύτερο τρίμηνο του 2015 φαίνεται κατάλληλη, με το βασικό σενάριο να προϋποθέτει μια συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ως τα μέσα Ιανουαρίου, την καταβολή της τελευταίας δόσης από το ΕΤΧΣ και την ολοκλήρωση ων διαδικασιών για τη γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) πριν το τέλος του Ιανουαρίου», προσθέτει το έγγραφο.

Στο μεταξύ Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος στήριξης.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπουργοί της Ευρωζώνης

Η τεχνική παράταση θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να λάβει το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας μετά την αγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος SMP (αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) και να της καταβληθεί μία ακόμη δόση 3,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Σε αυτό το σενάριο, παρά το γεγονός ότι οι πόροι από το ΕΤΧΣ θα είναι διαθέσιμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια προληπτική γραμμή πιστώσεων υπό τη μορφή μιας ECCL μπορεί να ακολουθήσει το τρέχον πρόγραμμα, μόλις εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η καταβολή (των χρημάτων του προγράμματος στήριξης), προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ, εάν χρειάζεται», σημειώνει το έγγραφο.

Η γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους θα διαρκέσει για ένα χρόνο και θα μπορεί να παραταθεί δύο φορές για διάστημα έξι μηνών η κάθε μία. Το συνολικό ποσό θα φτάνει έως τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι πόροι της ευρωζώνης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ενδεχόμενο παράτασης μόνο για τρεις μήνες

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης μόνο για τρεις μήνες, ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, αλλά και μια παράταση ως το πρώτο τρίμηνο του 2016, η οποία θα συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Αν και η πιο βραχεία παράταση ενέχει τον κίνδυνο να μην είναι επαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ενεργειών, κυρίως στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο της Ελλάδας, η πιο μακρά ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να ως μια καθαρά τεχνική παράταση», υπογραμμίζει το έγγραφο.

Η προτεινόμενη πορεία είναι μόλις οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία, «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί μια τεχνική παράταση του μηχανισμού του ΕΤΧΣ ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 (οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2014) και να επιτραπεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΕΤΧΣ ως το τέλος Ιανουαρίου, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα».

Το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το εναπομείναν πρόγραμμα στήριξής του στην Ελλάδα σε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό. Όμως για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις πριν από την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή