ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ο Αντίκτυπος των Mεταρρυθμίσεων στην Πορεία Ανάκαμψης

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 12.10.2017
Νίκος Σύκας

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον κόσμο των πεποιθήσεων και των βραχυπρόθεσμων λύσεων και να μπούμε αποφασιστικά στον κόσμο των μετρήσεων και των αξιολογήσεων, με άμεση προτεραιότητα σε ό,τι έχει σχέση με τις δημόσιες πολιτικές. Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά σημαντική. Η λειτουργία των αγορών εξαρτάται απόλυτα από τη λειτουργία των κυβερνήσεων και αντίστροφα. Κύριο ζητούμενο οι σωστοί συνδυασμοί και συνεργασίες ανάμεσα στις αγορές και την κυβέρνηση.

Με τους νέους επιχειρηματίες του Βόλου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

HuffPost Greece | Κώστας Πουλακίδας | Δημοσιεύθηκε 11.10.2017

Δίπλα στους νέους επιχειρηματίες της Θεσσαλίας βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσί...

Η Ήπειρος διαφημίζεται με μεγάλη επιτυχία απο μαθητές

ΣΕΝ/JA Greece | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017
ΣΕΝ/JA Greece

Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, μαθητική "Εικονική Επιχείρηση", ήταν οι πρώτες λέξεις που ακούσαμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι οι μαθητές-τριες της Γ' Γυμνασίου του Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων, αναλάβαμε δράση. Σκοπός η δημιουργία της δικής μας μαθητικής εικονικής επιχείρησης, η οποία γιατί όχι να λειτουργήσει και ως πραγματική στο μέλλον.

Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος;

Ανδρέας Αττάλογλου | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017
Ανδρέας Αττάλογλου

Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ένα μύθευμα που δρα σαν λαιμητόμος σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Το μύθευμα βασίζεται στο σύνθημα της «Μικρής πλην τίμιας Ελλάδας», που πρωτοειπώθηκε το 19ου αιώνα και κατά καιρούς επανέρχεται στην πολιτική συζήτηση. Μιας Ελλάδας δηλαδή που θα πρέπει από τη μία να είναι σοβαρή και μετρημένη αλλά και από την άλλη να μην ζητάει πολλά. Ένα σύνθημα που ενώ υποδηλώνει μια ρεαλιστική προσέγγιση στην πραγματικότητα στην ουσία θέτει όρια στα όνειρα των Ελλήνων για μια ουσιαστική κοινωνική και οικονομική ανόρθωση.

Κυπριακές Προεδρικές Εκλογές 2018: Προεκλογικό Πρόγραμμα και Αειφόρος Διακυβέρνηση

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 04.10.2017
Νίκος Σύκας

Πρώτη προτεραιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων πρέπει να είναι η ευημερία των ανθρώπων και όχι απλά η αύξηση του ΑΕΠ. Πώς μπορεί η Κύπρος να μπει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, όταν το 11% του ενεργού πληθυσμού παραμένουν άνεργοι (διπλάσιο ανάμεσα στους νέους), 8,6% υποαπασχολούμενοι (το ψηλότερο στην ΕΕ) και γύρω στο 29% ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας; Η επιστήμη της ευημερίας των ανθρώπων άρχισε ήδη να αλλάζει τη συμπεριφορά της κοινωνίας των πολιτών. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα αναδιαμορφώσει τις αγορές και τις οικονομίες και θα κλίνει την πλάστιγγα στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η καινοτομία στο μάτι του προεκλογικού κυκλώνα

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 19.09.2017
Νίκος Σύκας

Στη σημαντική παράμετρο Innovation Linkages (σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις) του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας 2016, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις (107η θέση). Η παράμετρος Innovation Linkages αφορά στη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Michael Barber -διετέλεσε επικεφαλής της Μεταρρύθμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και σε άλλες χώρες- εθνικές οικονομίες με χαμηλές επιδόσεις σε κρίσιμους δείκτες όπως είναι η καινοτομία και η αποδοτικότητα είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις μιας νέας ύφεσης.

Ανοικτή Επιστήμη: Οδηγίες χρήσης στο Open Science Fair

Νίκος Βράντσης | Δημοσιεύθηκε 11.09.2017
Νίκος Βράντσης

Το ερώτημα που προκύπτει έπειτα από όλες αυτές τις διαπιστώσεις είναι το εξής: Πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε συλλογικά σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επαναφέρει την χαμένη εμπιστοσύνη; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν σημαντικοί επιστήμονες που θα βρεθούν στην Αθήνα στις 6-8 Σεπτεμβρίου, στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, για το Open Science Fair. Η διοργανώτρια αρχή ανιχνεύοντας τα κρίσιμα επίδικα, έχει ορίσει ως θεματική της συνάντησης την Ανοιχτή Επιστήμη (Οpen Science).

Το αντίδοτο στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 05.09.2017
Νίκος Σύκας

Οι χώρες που χαρακτηρίζονται από ανισότητες σημειώνουν πιο αργή και εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη. Οι μεγάλες ανισότητες οδηγούν σε φτώχεια ακόμη και σε χώρες με υψηλό εισόδημα, όπου το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς είναι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Σύμφωνα με το δείκτη άνισης κατανομής εισοδήματος, γνωστός ως συντελεστής Gini και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πιο άνισες κοινωνίες της Ευρώπης με το χάσμα μεταξύ των φύλων, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες στις ευκαιρίες να διευρύνονται .

Καινοτομία: Από τα «τάρταρα» στην αναγέννηση

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 29.08.2017
Νίκος Σύκας

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016-2017, η Κύπρος έπεσε στη θέση 83 από τη θέση 65 τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Ειδικότερα, στον βασικό πυλώνα της καινοτομίας, η Κύπρος κατρακύλησε στη θέση 85 από τη θέση 44. Στο σημαντικό για την ανάπτυξη δείκτη «ικανότητα για καινοτομία» η Κύπρος σημείωσε ιστορικό χαμηλό πέφτοντας στη θέση 119 -ανάμεσα σε 138 χώρες- από τη θέση 90 (σε χειρότερη θέση από την Αιθιοπία, την Αλγερία, την Ουγκάντα, το Καμερούν, την Γκάνα, τη Νιγηρία, το Τατζικιστάν και τη Σρι Λάνκα).

Συνεργασιακός Χώρος Καινοτομίας: Fast Track Καστοριά – Αγία Νάπα

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 28.07.2017
Νίκος Σύκας

Σύμφωνα με το Νομπελίστα Καθηγητή στα Πανεπιστήμια Columbia και Manchester, Joseph E. Stiglitz, μια καινοτομία πρέπει να αξιολογείται με βάση τη συνολική της κοινωνική προσφορά - τη συνεισφορά της στην ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη. Διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις που ενισχύουν το κοινωνικό κεφάλαιο είναι πιο κερδοφόρες από εκείνες που επιδιώκουν μόνο το κέρδος. Η έννοια της διαμοιραζόμενης αξίας ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των τοπικών κοινωνιών όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές. Η διαμοιραζόμενη αξία μεγαλώνει τη συνολική δεξαμενή της οικονομικής και κοινωνικής αξίας.

Ανθεκτικές καινοτομίες: Εργαλείο μεταρρύθμισης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 21.07.2017
Νίκος Σύκας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έπεσε από τη θέση 65 στη θέση 86 της παγκόσμιας κατάταξης. Την ίδια περίοδο (2007-2017) η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου έπεσε από την 49η θέση στην 83η θέση. Σε ένα μόνο χρόνο η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου διολίσθησε από την 65η θέση το 2016 στην 83η θέση το 2017. Οι επιδόσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στον δείκτη-κλειδί «ικανότητα για καινοτομία» (capacity for innovation) είναι επίσης πολύ χαμηλές (98η και 119η θέση αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη για την περίοδο 2016-2017).

Εκλογική Καινοτομία και Δημιουργική Οικονομία

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 10.07.2017
Νίκος Σύκας

Πώς μπορεί μια προεκλογική εκστρατεία να συμβάλει ώστε η Δημιουργική Οικονομία να ενσωματωθεί περισσότερο στις επιχειρήσεις και στη δημόσια πολιτική; Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται μια εκλογική καινοτομία η οποία θα μπορούσε να: 1. Συνδέσει την πολιτιστική παραγωγή με την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. 2. Ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. 3. Δώσει ένα πλεονέκτημα στον υποψήφιο που θα την εφάρμοζε στο πλαίσιο της πολιτικής του καμπάνιας.

Το επόμενο δημοψήφισμα

Δημήτρης Βολουδάκης | Δημοσιεύθηκε 06.07.2017
Δημήτρης Βολουδάκης

Ας αναλογιστούμε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που διαχωρίζει τα κράτη σε πλούσια και φτωχά είναι και ο βαθμός καινοτομίας που έχουν υιοθετήσει. Όσο πιο καινοτόμο είναι ένα έθνος τόσο πιο πλούσιο είναι, τόσο μικρότερη ανεργία έχει, τόσο υψηλότερους μισθούς απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Οι Έλληνες φεύγουν για να δουλέψουν στην Ολλανδία και στη Σουηδία διότι οι χώρες αυτές είναι πιο πλούσιες, πιο καινοτόμες. Μήτρα καινοτομίας σε κάθε κοινωνία είναι το εκπαιδευτικό της σύστημα.

Τι θέλουν δύο smartphones στο επίσημο προεδρικό πορτρέτο του Μακρόν;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 29.06.2017

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δημοσίευσε σήμερα, Πέμπτη, το επίσημο προεδρικ...

Ας μην αφήσουμε τη ΔΕΠΑ να γίνει η «νέα ΔΕΗ»

Αλέξανδρος Λαγάκος | Δημοσιεύθηκε 11.06.2017
Αλέξανδρος Λαγάκος

Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, η ΔΕΠΑ πρέπει να αποφύγει αντίστοιχα λάθη που συνέβησαν στην περίπτωση της ΔΕΗ. Αντί δηλαδή να περιμένει απλά να απολέσει μερίδιο αγοράς στην Προμήθεια άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, να προσπαθήσει να διεκδικήσει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος γι' αυτήν την παραχώρηση εκ μέρους της. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προχωρήσει στην απευθείας δημοπράτηση υφιστάμενων συμβολαίων εισαγωγής φυσικού αερίου (σε μικρότερες ποσότητες από τις συμβατικές) - κατά τα γενικότερα πρότυπα του gas release που πραγματοποίησε η Gazprom σε ευρωπαϊκές εταιρείες το 2015/2016 ή η Τουρκία σε εγχώριους προμηθευτές της.

Το δίλημμα δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ παλιού και νέου

Δημήτρης Μάρης | Δημοσιεύθηκε 22.05.2017
Δημήτρης Μάρης

Το ερώτημα που θα έπρεπε να κάνουμε σα λαός στους εαυτούς μας δεν είναι αν η χώρα θα επιτύχει να πάρει την επόμενη δόση, αλλά αν η Ελλάδα είναι ή δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται. Πέρα από την αύξηση της ανεργίας από την επίδραση της κρίσης, πέρα από τη δομική ανεργία των νέων, είναι προ των πυλών και η εκτόξευση της ανεργίας που θα συντελεστεί λόγω της τεχνολογικής αλλαγής, σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

Καινοτομία VS μίμησης: Ένας αγώνας με νικητή ποιον;

Κατερίνα Γιαννοπούλου | Δημοσιεύθηκε 21.05.2017
Κατερίνα Γιαννοπούλου

Απλό παράδειγμα, παλαιότερης εποχής βεβαίως: όταν μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας κατασκεύαζε ένα κινητό τηλέφωνο με κάμερα, τότε η αντίπαλη εταιρία, αν δεν κατασκεύαζε αμέσως ένα κινητό επίσης με κάμερα, και μάλιστα καλύτερη από του αρχικού, θα κινδύνευε να θεωρηθεί εκτός των εξελίξεων. Και εννοείται ότι η αντίπαλη εταιρεία δεν θα μπορούσε να ρισκάρει εστιάζοντας σε μακροχρόνιες έρευνες προκειμένου να κατασκευάσει (ΑΝ τελικά τα κατάφερνε) ένα τελείως διαφορετικό κινητό τηλέφωνο με εντελώς νέες λειτουργίες.

Η θέση, απέναντι

Αντώνης Βατούσιος | Δημοσιεύθηκε 19.04.2017
Αντώνης Βατούσιος

Η θέση, απέναντι - δείχνει το μονοπάτι για έναν υγιή ανταγωνισμό και μια ποιοτική δημοκρατία. Ακόμη και αν ποτέ δεν πάρεις αυτή τη θέση, έχεις την επιλογή - και τούτο κάνει τη διαφορά. Απλώς και μόνον το δικαίωμα της επιλογής. Το βασικό πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι, συνήθως, ο έχων τη «θέση» δεν επιθυμεί να έχει ελεύθερη θέση απέναντι. Και, αυτό είναι το κλειδί του ελεύθερου κόσμου - δεν είναι εκείνος που έχει τη θέση, αλλά το ότι δε μπορεί να την έχει χωρίς όρους και προϋποθέσεις και, κυρίως, δε μπορεί, χωρίς να υπάρχει ελεύθερη θέση απέναντι.

Έχεις ακούσει τον όρο Open Innovation Program;

Έλλη Διακαναστάση | Δημοσιεύθηκε 15.04.2017
Έλλη Διακαναστάση

Αν ναι, ξέρεις ότι είναι κάτι που χρησιμοποιείται συνέχεια από μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό για να βρουν νέες ιδέες και νέες υπηρεσίες. Αν όχι, μάθε ότι είναι προγράμματα (με διαφορετική εκτέλεση και διεξαγωγή ανάλογα με την περίπτωση) όπου οι εταιριες θέλουν να δώσουν λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα τους ή να εξελίξουν και να βελτιώσουν υπηρεσίες τους. Για να το κάνουν αυτό, ζητούν φρέσκες ιδέες από όλους εμάς.

Stand up and Walk again

Γεράσιμος Φεσσιάν | Δημοσιεύθηκε 11.04.2017
Γεράσιμος Φεσσιάν

Πράγματι, αυτό το είδαν ποτέ ως πρόκληση ώστε να χρειαστεί να επενδύσουν στην θεραπεία, αντί να την συντηρούν; Δεν θα ήταν κακή ιδέα λοιπόν εκεί που ορισμένοι κάνουν πολέμους (αμυντικές δαπάνες) να αφιερώσουν ένα κομμάτι αυτών των προϋπολογισμών για αυτό τον σκοπό. Άλλωστε αρκετοί από τους ανάπηρους είναι απόρροια αυτών των εχθροπραξιών. Επίσης ένα κομμάτι των Ευρωπαϊκών Επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε. (HORIZON 2020) θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα τέτοιο σκοπό μιας και ογδόντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι κινητικά ανάπηροι.

Η Γυμνή Αλήθεια (Μέρος Α΄)

Θανάσης Γκαδανίδης | Δημοσιεύθηκε 16.03.2017
Θανάσης Γκαδανίδης

Όταν ήμουν 13 ετών, έγινα αντικείμενο επιθέσεων και εκφοβισμών επειδή ήμουν εξυπνότερος από αυτούς. Δεν ήταν το καναδικό σύστημα εκπαίδευσης που προέβη σε διάσωσή μου... δεν ήταν η «προηγμένη» τους αίσθηση ευγένειας και συνείδησης που έσπευσαν να με βοηθήσουν. Ήταν η αρχαία ελληνική σκέψη και δράση που προέβη σε διάσωσή μου καθεμία φορά. Έχω δεκάδες άλλες ιστορίες όπου υπερέβην κάθε είδους εμπόδια μόνος και αβοήθητος. Ίσως είναι καιρός για εμένα να τις δημοσιεύσω μία-μία.

Οι λακκούβες των ελληνικών δρόμων και η ανάπτυξη

Ανδρέας Αττάλογλου | Δημοσιεύθηκε 10.03.2017
Ανδρέας Αττάλογλου

Αν η πολιτεία δε μπορεί να βρει έναν τρόπο ποιοτικού ελέγχου της πιο βασικής αστικής υποδομής, του οδικού δικτύου, τότε πως είναι δυνατόν να πείσει ότι μπορεί να αναπτύξει και ελέγξει τις περισσότερο πολύπλοκες δομές μια σύγχρονης αστικής κοινωνίας; Αν δεν εισαγάγει ένα καθολικό και αυστηρό σύστημα ώστε τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύονται κάθε έτος στην οδοποιία να πιάνουν τόπο, πώς θα εκπαιδευτεί ώστε να διαχειρισθεί πολύπλοκα θέματα όπως τη διαχείριση και την ασφάλεια της δημόσιας πληροφορίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ψηφιακής οικονομίας;

Οι έμφυλες ταυτότητες και ο ανίκανος εκπαιδευτικός

Έλενα Καραγιάννη | Δημοσιεύθηκε 09.02.2017
Έλενα Καραγιάννη

Μέσα από προσωπικές ιστορίες που μου είχαν εκμυστηρευτεί παιδιά της Δευτεροβάθμιας στο παρελθόν, θα μπορούσα να σας μεταφέρω πολύ ανησυχητικές  παρανοήσεις που επικρατούν σε αυτές τις ηλικίες για την ανατομία και  την σεξουαλική επαφή. Την ίδια στιγμή,  η παιδική ηλικία παρατείνεται υποχρεωτικά από την προστατευτική στάση των γονέων. Τα παιδιά της  έκτης τάξης του Δημοτικού  μεταφέρονται βίαια από την τρυφερή αγκαλιά  του Άγιου Βασίλη,  στις σελίδες του youporn  που θα τους συστήσει ο πιο «ψαγμένος» συμμαθητής στο Γυμνάσιο. Μπαίνουν στην ενήλικη ζωή,  ανοχύρωτα και απροετοίμαστα. Είναι πιο κατάλληλο λοιπόν  το διαδίκτυο και ο συμμαθητής για να μιλήσει στο παιδί για τις έμφυλες ταυτότητες από το δάσκαλό του;

Το στοίχημα για την Επιστημονική Έρευνα και την Καινοτομία

Μάριος Κροκίδης | Δημοσιεύθηκε 01.02.2017
Μάριος Κροκίδης

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον «Ορίζοντα» 2020, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία, ανάμεσα στους πενήντα κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση οι πέντε είναι ελληνικοί, ενώ μεταξύ των επιστημονικών δημοσιεύσεων με τις περισσότερες αναφορές παγκοσμίως, σε ποσοστό 9% συγκαταλέγονται ελληνικές. Σε μία χώρα σημειωτέον στην οποία το 2014 οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη ήταν σε ποσοστό μόλις 0,9% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με το 3,2% χωρών όπως η Σουηδία και Φιλανδία.

11η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2016-2017»

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 24.01.2017

Ένα έξυπνο κουτί για χάπια που υπενθυμίζει στους χρήστες πότε να πάρουν τα φάρμακ...