Ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή στην τέως Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας

Τον Απρίλιο του 2022, είχε αποπεμφθεί από το Δικαστικό Σώμα.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, με αναστολή, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων την τέως Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, Μαρία Τατάκη,η οποία ήταν κατηγορούμενη για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κατ΄ αληθή πραγματική συρροή και για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων κατά συρροή.

Παράλληλα, έκρινε αθώα την κατηγορούμενη για συνέργεια στις άνω πράξεις, την τέως αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμματείας της Εισαγγελίας.

Η καταδικασθείσα πρώην εισαγγελέας άσκησε έφεση.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2019, από την τότε Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας, και τέως προϊσταμένη της, Βασιλική Χριστούλη, η οποία ερεύνησε κατόπιν καταγγελιών που έφταναν στο γραφείο της για χαμένες δικογραφίες και παραγραφή αδικημάτων.

Η πρώην εισαγγελέας, με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, τον Απρίλιο του 2022, είχε αποπεμφθεί από το Δικαστικό Σώμα, χωρίς δικαίωμα εργασίας.

Δήλωση του δικηγόρου υπεράσπισης

«Ποινή που αρμόζει σε πλημμέλημα (φυλάκιση) και με αναστολή χωρίς έκτιση ούτε μίας ημέρας επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη πρώην Εισαγγελέα που εκπροσωπήθηκε από τον Ν. Αγαπηνό και μάλιστα πλειοψηφικά καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου έκρινε πώς θα πρέπει να κηρυχθεί πλήρως αθώα, απόφαση που θα λάβει μετά βεβαιότητας το Πενταμελές Εφετείο στο οποίο ήδη άσκησε έφεση η πρώην Εισαγγελέας εντολέας μας, αποκλειστικά και μόνο για την προάσπιση της τιμής της, καθώς η πρωτοβάθμια ποινή που της επιβλήθηκε δεν είναι εκτιτέα αλλά ανεστάλη. Μεταξύ άλλων απεδείχθη η έλλειψη οιουδήποτε οικονομικού οφέλους, αντιθέτως προέκυψε η παντελής έλλειψη οικονομικών πόρων της εντολέως μας. Ενδιαφέρουσα νομολογιακά θα είναι η απόφαση που μετέτρεψε την πλειάδα κακουργηματικών κατηγοριών σε μία κατ′ εξακολούθηση για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, ενώ σημειωτέον αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά στην κατηγορουμένη (όσα ζητήθηκαν) και η απόφαση ανεστάλη μέχρι τον δεύτερο βαθμό».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή