Αυτοί είναι οι 4 τύποι ύπνου: Ποιος είναι ο δικός μας και πώς επηρεάζει την μακροζωία μας

Και βεβαίως συνολικότερα την υγεία μας.
Daniel de la Hoz via Getty Images

Ίσως γνωρίζουμε καλά τον τύπο της προσωπικότητάς μας. Το αν για παράδειγμα είμαστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Έχουμε σκεφτεί όμως ποτέ τι τύπος είμαστε ως προς τον ύπνο μας ;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη, που μας βοηθά να προσδιορίσουμε τον τύπο του ύπνου μας και να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για τη γενική μας υγεία.

Τα δεδομένα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, συλλέχθηκαν από 3.683 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τον κάθε συμμετέχοντα σε έναν από τους παρακάτω τύπους ύπνου:

1. Σε αυτούς που κοιμούνται καλά τη νύχτα και έχουν τις ιδανικές συνήθειες ύπνου

2. Στα άτομα που κοιμούνται κυρίως το Σαββατοκύριακο, που απολαμβάνουν δηλαδή ακανόνιστη και λίγη ξεκούραση τις καθημερινές και το ρίχνουν στον ύπνο Σάββατο και Κυριακή

3. Σε αυτούς που υποφέρουν από αϋπνία και έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

4. Στους υπναράδες: Στα άτομα που ναι μεν κοιμούνται καλά τη νύχτα, αλλά κοιμούνται ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως το μεσημέρι

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες εμπίπτουν στις κατηγορίες «υποβέλτιστου» ύπνου ή αϋπνίας.

Westend61 via Getty Images

Και αυτό είναι πρόβλημα, καθώς όσοι υποφέρουμε από αϋπνία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε ζητήματα όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κατάθλιψη. Και εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού, οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου επιδεινώνουν και τον κίνδυνο άνοιας ή διαταραχών διάθεσης.

Σε ό,τι αφορά τους φαν του ύπνου τα Σαββατοκύριακα και αυτοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνήθειές τους. Το ιδανικό είναι να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες όλα τα βράδια της εβδομάδας. Να έχουμε δηλαδή ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, είτε είναι Σάββατο βράδυ είτε Τετάρτη βράδυ.

Ακόμη, ο υπερβολικός ύπνος, επίσης συνδέεται με προβλήματα υγείας. Καλύτερα λοιπόν να μην ξεπερνάμε τις εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, παρά μόνο αν νιώθουμε πραγματικά εξαντλημένοι.

Το συμπέρασμα

Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουμε σε επτά με εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ
Και για να το πετύχουμε, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια ρουτίνα χαλάρωσης προτού ξαπλώσουμε.
Ο διαλογισμός, ένα καλό βιβλίο, ένα ζεστό μπάνιο ή ντους και η αποφυγή της οθόνης και της σκληρής μελέτης πριν τον ύπνο είναι βασικοί μας στόχοι προς αυτή την κατεύθυνση. Το δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον επίσης.