Βρέχει τροπολογίες: Ψηφίστηκαν 42 και έρχονται κι άλλες

Βρέχει τροπολογίες: Ψηφίστηκαν 42 και έρχονται κι άλλες
Eurokinissi

Οι διατάξεις που σχετικοποιούσαν την προστασία των δασών αποσύρθηκαν από το νόμο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, οι τροπολογίες όμως έμειναν. Ψηφίστηκαν σχεδόν οι μισές:

Από τις 80 τροπολογίες, «πέρασαν» οι 42. Αφορούν ... τα πάντα, από την Cosco, μέχρι το νεκροταφείο Γλυφάδας και την ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων που λήγουν στο τέλος του μήνα.

Πέρα από την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας που προκύπτει μετά από κάθε τέτοιο νόμο «μωσαϊκό» , η κατάθεση τόσο μεγάλου όγκου τροπολογιών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν άφησε χρόνο ούτε για να μελετηθούν από τους βουλευτές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τροπολογιών δεν συζητήθηκαν καν στη βουλή, κάνοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να αποχωρήσουν πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, κάνοντας λόγο για εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Συνολικά σε δύο νομοσχέδια, του Σαββάτου και της Δευτέρας (για την υγεία), έχουν κατατεθεί 132 τροπολογίες.

Ανάμεσα τους, και η δίμηνη παράταση του μνημονίου.

Οι τροπολογίες

Επέκταση σύμβασης Cosco με τον ΟΛΠ

Ανάμεσα στις τροπολογίες, ξεχωρίζει εκείνη που αφορά τη σύμβαση της κινεζικής Cosco με τον ΟΛΠ, για την επέκταση της εταιρείας στο δεύτερο και τρίτο προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΜΑΡ.

Κτήμα Μανωλάδας

Ανακαλούνται στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις του κτήματος Μανωλάδας και αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Ιχθυοκαλλιέργειες

Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε καταφύγια άγριας ζωής, κατόπιν περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Παράταση συμβάσεων

Διατηρούνται μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι είκοσι θέσεις εργασίας με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια των οποίων λήγει στο τέλος του 2014.

Παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2015, οι δωδεκάμηνες συμβάσεις μίσθωσης έργου που συνήφθησαν από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., βάσει απόφασης της διυπουργικής επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, σύμφωνα με το ν.2190/1994.

Σχετικά με την τροπολογία των 19 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων της Αττικό Μετρό στην ΣΤΑΣΥ, ενώ στην αρχή ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος, την έκανε δεκτή, σε νομοσχέδιο που δεν ήταν δικό του. Με παρέμβαση εκτός αιθούσης του υπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το θέμα δεν προχώρησε, καθώς το ΠΑΣΟΚ κρατά σκληρή στάση στο θέμα και η τροπολογία τελικώς δεν έγινε δεκτή. Η ρύθμιση αφορούσε περί τους 200 εργαζομένους.

Οι τροπολογίες της Δευτέρας

Ενδιαφέρον έχουν και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο που κατάθεσε το Υπουργείο Παιδείας για το Παρατηρητήριο Άνοιας. Εκεί περιλαμβάνεται τροπολογία για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, καθώς και τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα ECDL, την οποία η ΟΙΕΛΕ και η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζουν προεκλογικό δώρο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Η/Υ

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή