Ποιες αλλαγές φέρνει στη φορολογία το 2015

Ποιες αλλαγές φέρνει στη φορολογία το 2015
Menelaos Myrillas / SOOC

Σημαντικές ανατροπές στη φορολογία φέρνει η αλλαγή του χρόνου, καθώς για χιλιάδες φορολογούμενους θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των εισοδημάτων από την εφορία.

Συγκεκριμένα από την 1.1.2015, αλλάζει ακόμα μια φορά ο τρόπος υπολογισμού των συνολικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Πλέον το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μειώνεται από 25% σε 10%.

Ωστόσο, όσοι δεν καταφέρουν να το συγκεντρώσουν θα φορολογηθούν με 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού. Η αλλαγή που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά, αφορά μισθούς και συντάξεις του 2014, άρα και τις αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν το ίδιο έτος. Αντίθετα για το 2015, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

Μειωμένη κατά 30% θα είναι από τη νέα χρονιά και η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Αν και κανονικά το «χαράτσι» επί του εισοδήματος θα έπρεπε να πάψει να επιβάλλεται από το 2015, η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικας την διατήρηση του για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Ωστόσο, στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την Βουλή προβλέπεται ότι αυτό θα επιβληθεί μειωμένο κατά 30%.

Η νέα κλίμακα για την επιβολή της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», θα φέρει μείωση σε ετήσια βάση:

  • από 39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
  • από 126 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
  • από 459 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ
  • από 1.200 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

Αλλαγές έρχονται και στον υπολογισμό της φορολογίας επί των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες. Πλέον από το 2015 καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5% που επιβαλλόταν στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.

Ωστόσο, από τη νέα χρονιά αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα. Αντίστοιχα, εάν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη που κατέχει προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται ως «κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα» με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 33% πάνω από τα 50.000 ευρώ.

Το 2015 θα φέρει μεγάλες ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τα 9.550 ευρώ.

Από τη νέα χρονιά το φορολογητέο εισόδημα τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, και θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ.

Ασήκωτα γίνονται τα φορολογικά βάρη και για όσους εργάζονται με τα γνωστά «μπλοκάκια». Από το 2015 όσοι είναι μισθωτοί, αλλά παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλο εργοδότη κόβοντας «μπλοκάκι», θα δουν το εισόδημα από το «μπλοκάκι» να φορολογείται υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Παράλληλα, θα κληθούν πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

Επιπλέον, όσοι φορολογούμενοι το 2014 ήταν φοιτητές ή άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση, καθώς και όσοι απέκτησαν κατά το τρέχον έτος πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα πληρώνοντας φόρος με 26% από το πρώτο ευρώ των τεκμαρτών εισοδημάτων.

Ακόμα, από την 1.1.2015 θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μηνιαίους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν παροχές σε είδος. Κι αυτό θα συμβεί επειδή η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι παροχές σε είδος που δίδονται σε εργαζόμενους, εφόσον δεν αποσκοπούν στο να υποβοηθήσουν την εκτέλεση της εργασίας τους, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η νέα χρονιά έχει και καλά φορολογικά νέα. Περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν κατά τη διάρκεια του 2014 τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Επίσης, από τη χρήση του 2014 καταργείται η διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης», με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

Τέλος, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να «παγώσει» έως και το τέλος του 2016 την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις πωλήσεις ακινήτων.

Δημοφιλή