Σαπέν: Χρειαζόμαστε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης

Σαπέν: Χρειαζόμαστε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης

Χρειαζόμαστε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης είπε ο Μισέλ Σαπέν, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, μετά τη συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν είναι απλό για μια χώρα να αποπληρώσει ένα χρέος όταν αυτό συνιστά το 175% του ΑΕΠ της, είπε ο Γάλλος Υπουργός.

Υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα και τη νέα της κυβέρνηση, ώστε να καταθέσει τα σχέδια της για δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο Μισέλ Σαπέν περιέγραψε τη Γαλλία ως τον αναγκαίο ενδιάμεσο που θα εγγυηθεί τη νέα συνεννόηση με το Βερολίνο, υπονοώντας πως πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά ο γαλλογερμανικός άξονας, στη θέση της ηγεμονίας του Βερολίνου.

«Η τρόικα σήμερα στο μυαλό των Ελλήνων έχει αρνητική χροιά», είπε ο Σαπέν, και υποστήριξε πως πρέπει να αντικατασταθεί με βαθύτερο διάλογο με τους τρεις θεσμούς που χρηματοδοτούν την Ελλάδα.

«Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει μια ανάσα. Να μπορέσει να δομήσει το πρόγραμμα της για μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ. Σαπέν.

Βαρουφάκης: Με την τρόικα χάνουμε χρόνο, διαπραγμάτευση μόνο με θεσμικά όργανα ΕΕ

«Τα προγράμματα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που επέβαλαν τα μνημόνια έχουν αποτύχει παταγωδώς», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε την επόμενη δόση. Μία νέα βιώσιμη συμφωνία, θα ευνοήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Στόχος» είπε, «είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη».

«Πρέπει να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος πιέσεων στην Ελλάδα, πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή πολιτικών που είναι καταστροφικές. Η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη ακριβώς με αυτό το πρόγραμμα».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης επιχειρηματολόγησε για τη δήλωση του ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την τρόικα, λέγοντας πως είναι τεχνοκράτες που έχουν εξουσιοδότηση μόνο για να επιβλέπουν την τήρηση ενός προγράμματος, που η ελληνική κυβέρνηση κρίνει καταστροφικό. Δεν έχουν εξουσιοδότηση όμως για να διαπραγματευτούν πολιτικά και η συνέχιση των συνομιλιών μαζί τους και όχι με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μας έκανε όλους να χάσουμε χρόνο, είπε.

Κληθείς να απαντήσει στο αν η Ελλάδα επιδιώκει επιπλέον χρηματοδότηση χωρίς όμως δεσμεύσεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «κανείς δεν δικαιούται να ζητήσει πόρους χωρίς επίβλεψη».

«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει άλλη μια δόση. Όχι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα - είμαστε απελπισμένοι από τα χρέη. Ωστόσο, όλα τα χρόνια η Ελλάδα ζούσε με δανεικά. Μοιάζουμε με χρήστες ναρκωτικών που ζητούν την επόμενη δόση. Δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε θέλουμε να συζητήσουμε. Έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα έχει αποτύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«H ελληνική κυβέρνηση», είπε, «ζητά ένα χρόνο ''ανάσας'' έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρωπιστική κρίση και το χρέος. Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου ''κοινωνικού συμβολαίου''. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ».

«Η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με λαϊκή εντολή να αλλάξει την συμφωνία με τους Ευρωπαίους» επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης. Και κατέληξε με μία προειδοποίηση, σε όσους υποστηρίζουν ότι οι αγορές και η οικονομία είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατική βούληση ενός λαού:

«Αυτή τη στιγμή, τρίτο κόμμα στην Ελλάδα δεν είναι νεοναζί, είναι ναζί. Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε θα ήταν μισανθρωπία και σύγκρουση με τις δημοκρατικές αποφάσεις ενός κυρίαρχου κράτους».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως προγραμματίζει άμεσα συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοφιλή