Συναντιούνται κάθε Σάββατο για να συναντήσουν τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους του Ασπρόπυργου μέσα σε άθλιες συνθήκες. Η εθελοντική ομάδα «Τα φαντάσματα του Ασπροπύργου» φροντίζει τα άρρωστα αδέσποτα της περιοχής, που συνήθως κάποιος έχει παρατήσει ή κακοποιήσει και ταΐζουν όλα τα ζώα που έχουν ανάγκη. Η Κατερίνα Σουμάκη, μία από τις εθελόντριες, μιλάει στην HuffPost Greece για το δύσκολο έργο των εθελοντών και το σκληρό πρόσωπο του Ασπροπύργου.
Πότε δημιουργήθηκαν τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου;
Η πρώτη εξόρμηση, στον Ασπρόπυργο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο της 11ης Φεβρουαρίου 2012. Άνθρωποι από διάφορα μέρη της Αττικής, άγνωστοι μεταξύ μας, συναντηθήκαμε στον Ασπρόπυργο, για να δούμε την κατάσταση των αδέσποτων ζώων της περιοχής και αυτό που αντικρίσαμε ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Πλάσματα άρρωστα, χτυπημένα, σκελετωμένα να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης των ζώων αλλά κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτά αντιμετωπίζονταν από την τοπική κοινωνία, αποφασίσαμε ότι η παρουσία μας στην περιοχή πρέπει εκτός από συστηματική να είναι και οργανωμένη, κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν «Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου».
Οι εθελοντές.
Και αυτή η πρώτη επίσκεψη στον Ασπρόπυργο, πώς έγινε;
Η πρώτη επίσκεψη στον Ασπρόπυργο και κατ’ επέκταση η δημιουργία της ομάδας μας προέκυψε όταν κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής δημοσίευσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες αδέσποτων ζώων, τα οποία ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στους δρόμους, σε χωματερές, σε καταυλισμούς κτλ. Οι άνθρωποι αυτοί μέσω των φωτογραφιών έκαναν έκκληση βοήθειας σε όποιον ήθελε και μπορούσε να βοηθήσει, τα ταλαίπωρα αυτά πλάσματα για τα οποία η κοινωνία δεν έδειχνε ενδιαφέρον.
Τι ακριβώς κάνετε;
Κάθε Σάββατο και πολλές φορές αν χρειαστεί και καθημερινές μαζευόμαστε στον Ασπρόπυργο, με μοναδικό σκοπό την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και μοναδικό στόχο να σώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Οι εξορμήσεις ξεκινάνε το πρωί και τελειώνουν το βράδυ, οι ώρες είναι πολλές γιατί τα ζώα είναι πάρα πολλά και σε διάφορα σημεία σε όλη την περιοχή. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται σε κάθε εξόρμηση, έχουν να κάνουν αφενός με τον έλεγχο των ζώων, δηλαδή η καταγραφή των ζώων και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και αφετέρου η σίτιση και το πότισμα των ζώων. Η προσφορά τροφής και νερού είναι ζωτικής σημασίας αφού μπορεί να αποτρέψει την άσχημη κατάληξη των ζώων και να σώσει τη ζωή τους. Επιπλέον, γίνεται η χορήγηση διαφόρων θεραπειών στα άρρωστα ζώα και παροχή πρώτων βοηθειών και περιποίηση πληγών και τραυμάτων στα χτυπημένα ζώα. Όσο για τα βαριά άρρωστα ή σοβαρά χτυπημένα περιστατικά, φροντίζουμε να μεταφερθούν σε κτηνιατρική κλινική. Εκτός από τις εξορμήσεις μας, υπάρχει το πρόγραμμα στειρώσεων, που αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να πραγματοποιηθεί, έλεγχος στον πληθυσμό των ζώων και κατ’ επέκταση στο πρόβλημα των αδέσποτων και το πρόγραμμα υιοθεσιών. Η μεγαλύτερη επιβράβευση και χαρά που παίρνουμε από το έργο μας έρχεται μέσα από τις πετυχημένες υιοθεσίες των ζώων μας.
Η σίτιση των ζώων ανάμεσα σε σκουπίδια.
Γιατί αντιμετωπίζει ο Ασπρόπυργος τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά;
Ο Δήμος Ασπροπύργου, όχι μόνο επειδή είναι αρκετά μεγάλος και απομακρυσμένος από το Κέντρο της Αθήνας αλλά επειδή αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές με μεγάλα εργοστάσια, αμέτρητες χωματερές και πολλούς καταυλισμούς, είναι ένας από τους Δήμους που έχουν έντονο πρόβλημα και πολύ μεγάλο πληθυσμό αδέσποτων ζώων. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο μιας αρκετά υποβαθμισμένης περιοχής, συντελούν ώστε το μέρος να αποτελεί ιδανικό προορισμό για να πετάξει, παρατήσει και εγκαταλείψει κάποιος οτιδήποτε ανεπιθύμητο. Και ο λόγος είναι ότι αρχικά δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός, δεύτερον η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ενδιαφέρεται οπότε δεν ασχολείται, και τρίτον δεδομένης της γεωγραφικής τοποθεσίας δεν υπάρχει η δυνατότητα της επιστροφής του ζώου στο σπίτι του.
Έλεγχος για τσιμπούρια και χάδια από τους εθελοντές.
Πιστεύετε ότι ο νόμος στην Ελλάδα σχετικά με τις ποινές κακοποίησης ζώων είναι επαρκής;
Η νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα από το 2012, δηλαδή οι Νόμοι 4039/2012 (Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό) και 4235/2014 ( για τρόφιμα, ζώα, ζωοτροφές, γεωργικά φάρμακα) είναι αρκετά επαρκείς και σε μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ζώων και τις υποχρεώσεις των πολιτών προς αυτά. Το πρόβλημα στη χώρα μας ωστόσο δεν έχει να κάνει με την επάρκεια της νομοθεσίας αλλά με το ποσοστό των πολιτών που έχουν γνώση και ενημέρωση αυτής καθώς και με το ποσοστό εφαρμογής της.
Έχετε δει να υπάρχει πρόοδος από τότε που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος;
Δεν έχουν γίνει άλματα αλλά κάποια μικρά βήματα έχουν γίνει. Ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολύ αγώνα να δώσουμε μέχρι να καταφέρουμε να σταματήσουμε όλες τις κακοποιήσεις και βασανισμούς ζώων, τις παράνομες εκτροφές, τις εγκαταλείψεις και να καταφέρουμε να πετύχουμε την ευζωία όλων των ζώων.
Τι πιστεύετε πρέπει να γίνει στην Ελλάδα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα;
Ως ομάδα πιστεύουμε ότι πέρα της αυστηρής νομοθεσίας πρέπει να υπάρχει σωστή και συχνή ενημέρωση των πολιτών περί αυτής. Μέσω της ενημέρωσης προσδοκούμε ότι οι συμπολίτες μας θα γνωρίσουν και θα κατανοήσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους απέναντι στα ζώα, θα νοιαστούν και θα φροντίσουν τα συμπαθητικά τετράποδα όταν αυτά έχουν την ανάγκη τους και τέλος ότι θα σταματήσουν τις κακοποιήσεις και την κακομεταχείριση τους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δυστυχώς αγνοεί τη νομοθεσία περί της προστασίας των αδέσποτων ζώων.
Μία μόνο από τις σκληρές εικόνες που αντικρύζουν οι εθελοντές στον Ασπρόπυργο.
Τι μπορεί να κάνει κάθε πολίτης;
Πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταλάβουμε ότι όλα τα πλάσματα έχουν ίδια και ίσα δικαιώματα με εμάς. Να μην φοβόμαστε να καταγγείλουμε τις κακοποιήσεις και να μην μένουμε απαθείς σε ό,τι βλέπουμε και ακούμε. Όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων, να προωθήσουμε τη ζωοφιλία και να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε και ευαισθητοποιήσουμε το κοινωνικό σύνολο υπέρ της προστασίας των ζώων, της περίθαλψης τους, της στείρωσης τους καθώς και της υιοθεσίας τους. Τέλος όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει εθελοντικά τη βοήθεια του σε κάποια φιλοζωική ή καταφύγιο. Η ομάδα μας έχει ανάγκη από άτομα και καλούμε όποιον θέλει και μπορεί να βοηθήσει να έρθει να μας γνωρίσει και να δει το έργο μας και από κοντά.
Πώς συντηρήστε οικονομικά και πόσα χρήματα ξοδεύετε το μήνα για τη φροντίδα και την σίτιση των αδέσποτων ζώων;
Η αλήθεια είναι ότι οικονομικά είμαστε πάρα πολύ δύσκολα, καθώς δεν χρηματοδοτούμαστε από πουθενά και τα ζώα που φροντίζουμε και βοηθάμε είναι πάρα πολλά. Ο καθένας από εμάς τους εθελοντές προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια του κόσμου τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό που μας εμπιστεύεται και στηρίζει το έργο μας υλικά και οικονομικά. Επίσης σημαντική και συστηματική βοήθεια έχουμε από διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού και κυρίως από την Greek Animal Rescue (GAR). Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ζώων και συνεχώς αυξάνεται και λόγω ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι περιστατικά θα συναντήσεις κάθε φορά και πόσο θα κοστίσει η θεραπεία τους είναι αδύνατον να πούμε ή να υπολογίζουμε ένα συγκεκριμένο μηνιαίο ποσό.