Eνδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Τι είναι και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Eνδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Τι είναι και πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Scanning Electron Micrograph of Burkholderia cepacia. (Photo by: Media for Medical/UIG via Getty Images)
Scanning Electron Micrograph of Burkholderia cepacia. (Photo by: Media for Medical/UIG via Getty Images)
Media for Medical via Getty Images

Δεδομένου, ότι σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι το 2050 οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορεί να έχουν σκοτώσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που ξεπερνάει και τους θανάτους από κάθε τύπου καρκίνο, και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 3.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, είναι λογικό να έχετε απορίες σχετικά με τα ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια.

1. Τι είναι τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια;

Ο όρος ενδονοσοκομειακά μικρόβια αντιπροσωπεύει μία ομάδα από επικίνδυνα μικρόβια, κυρίως βακτήρια, που μεταλλάσσονται με τέτοιο τρόπο που τα βοηθάει να είναι πιο ανθεκτικά στις συνηθισμένες φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται. Γι' αυτό το λόγο, αυτά τα μικρόβια αναφέρονται ως ανθεκτικά σε φάρμακα και αντιβιοτικά και καταφέρνουν να «νικήσουν» ακόμα και τους πιο ικανούς γιατρούς.

2. Γιατί μεταλλάσσονται με αυτόν τον τρόπο;

Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα βακτήρια μπορούν να μεταλλαχθούν καθώς αναπαράγονται. Επιπλέον, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έχουν το αίσθημα της επιβίωσης και γι' αυτό μερικά βακτήρια μεταλλάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Όταν χορηγούνται τα αντιβιοτικά, μόνο τα ανθεκτικά βακτήρια θα επιβιώσουν.

3. Γιατί τελευταία, ακόμα περισσότερο για τα ενδονοσοκομειακά μικρόβιο;

Οι λοιμώξεις φαίνεται να έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με τελευταία έρευνα, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ήταν πέντε φορές πιο πιθανές το 2012 σε σχέση με το 2008.

4. Πόσο κινδυνεύει ένας μέσος υγιής άνθρωπος;

Τα ανθεκτικά μικρόβια είναι συχνό φαινόμενο στα νοσοκομεία και σε άλλες εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα νοσοκομεία επειδή είναι άρρωστοι έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιες λοιμώξεις.

5. Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατευτεί;

Λόγω ότι υπάρχουν περιορισμένοι τρόποι θεραπείας, η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο που μπορεί να πάρει κανείς. Μην ξεχνάτε το πλύσιμο των χεριών σας όταν βρίσκεστε στο νοσοκομείο αλλά, κυρίως, μην παίρνετε αντιβιοτικά όταν δεν χρειάζεται γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνετε τα βακτήρια ακόμα πιο ανθεκτικά.

6. Είναι κάποια ενδονοσοκομειακά μικρόβια πιο επικίνδυνα από άλλα;

Ναι υπάρχουν διαφορές σε κάθε μικρόβιο.

7. Τι συμβαίνει με τα αντιβιοτικά στα τρόφιμα;

Τα μικρόβια που μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα μπορεί να είναι κι αυτά ανθεκτικά στη φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά που δίνονται πολλές φορές στα ζώα προκειμένου να αυξήσουν το βάρος τους, μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά.

Δημοφιλή