Έληξε με αιματηρό τρόπο η ομηρία στο Μουσείο Μπάρντο στην Τυνησία

Έληξε με αιματηρό τρόπο η ομηρία στο Μουσείο Μπάρντο στην Τυνησία

Με αιματηρό τρόπο έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας. Μετά από επίθεση της αστυνομίας για την απελευθέρωση των ομήρων, νεκροί έπεσαν οι δύο ένοπλοι, ενώ σύγχυση έχει επικρατήσει με τον αριθμό των νεκρών. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χαμπίμπ Εσίντ, ανακοίνωσε τελικά ότι 17 τουρίστες, περιλαμβανομένων 5 Γιαπωνέζων, 4 Ιταλών, 1 Γάλλου, σκοτώθηκαν στην επίθεση, με τις αρχές να αναθεωρούν προς τα κάτω τον απολογισμό που είχαν δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα και έκανε λόγο για 20 νεκρούς τουρίστες.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία «τελική κατάσταση» και καταμέτρησε «17 νεκρούς τουρίστες (...) 4 Ιταλούς, 1 Γάλλο, 2 πολίτες από την Κολομβία, 5 Γιαπωνέζους, 1 Πολωνό, 1 Αυστραλό, μία Ισπανίδα». Δεν έχει καταστεί γνωστή η εθνικότητα των δύο τελευταίων τουριστών που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Συνολικά έπεσαν νεκροί 21 πολίτες, καθώς εκτός των 17 τουριστών, σκοτώθηκαν επίσης 2 Τυνήσιοι, ένας αστυνομικός και ένας οδηγός λεωφορείου, σύμφωνα με τον Εσίντ. 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. Το βίντεο κατέγραψε τη στιγμή της εκκένωσης. Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η ομηρία. Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya 1 διαβεβαίωσε ότι όλοι οι επισκέπτες του μουσείου έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το χώρο.

Η επίθεση αυτή ήταν η χειρότερη που έχει γίνει εναντίον ξένων στην Τυνησία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα το 2001 σε μια συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

Πολλές εκατοντάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν απόψε στο κέντρο της Τύνιδας προκειμένου να καταδικάσουν την επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από ένα θέατρο που βρίσκεται στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, κεντρική οδική αρτηρία της πόλης και διαδηλωτές κάθε ηλικίας κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας, ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον των «τρομοκρατών».

«Η Τυνησία είναι ελεύθερη, έξω οι τρομοκράτες», «εξουδετερώστε τους τρομοκράτες, είναι καθήκον σας», «με την ψυχή και το αίμα μου θα υπερασπιστώ τη σημαία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε ρυθμικά το πλήθος.

Οι διαδηλωτές επίσης έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Τυνησίας.

«Δείχνει» ISIS η ΕΕ

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε για την επίθεση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Με την σημερινή επίθεση στην Τυνησία, η τρομοκρατική οργάνωση Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) βάζει ξανά στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου» δηλώνει η Μογκερίνι τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους της για την αντιμέτωπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Καταδίκη από Ελλάδα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε μουσείο της πρωτεύουσας της Τυνησίας, Τύνιδας, με στόχο Τυνήσιους πολίτες και τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονταν τη χώρα αυτή, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά τη δημοκρατική μετάβαση και την ωριμότητα των πολιτικών θεσμών»., τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός κάθε χώρας που πλήττεται από την παράλογη βία της τρομοκρατίας και απειλείται από το βάρβαρο κίνημα του τζιχαντισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοφιλή