Είναι οι Έλληνες ρατσιστές; Το κοινωνικό πείραμα της Action Aid σε στάσεις λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας δίνει την απάντηση

Είναι οι Έλληνες ρατσιστές; Το κοινωνικό πείραμα της Action Aid στο κέντρο της Αθήνας δίνει την απάντηση

Αποκαλυπτικό για τον τρόπο που οι πολίτες αντιδρούμε σε φαινόμενα ρατσιστικής λεκτικής βίας, που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας όπως...στη στάση ενός λεωφορείου, είναι το βίντεο της Action Aid.

H οργάνωση “σκηνοθέτησε” ένα τέτοιο περιστατικό κατά το οποίο δύο ηθοποιοί υποδύονται το θύμα και τον θύτη. Ο πρώτος, είναι ένας “Έλληνας” ο οποίος μαζί με συμπολίτες του περιμένει το λεωφορείο σε δύο στάσεις στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο ύψος της Συγγρού Φιξ. Στο σημείο, πέραν του ιδίου και των πολιτών που δεν μετέχουν σε αυτό σε αυτό το “κοινωνικό πείραμα”, βρίσκεται και ένας αλλοδαπός, ο οποίος μοιάζει με υπήκοο ασιατικής χώρας και στην πραγματικότητα είναι υπήκοος Μπαγκλαντές.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο “Έλληνας” επιτίθεται λεκτικά στον “αλλοδαπό” με φράσεις όπως “είχες και στη χώρα σου παγκάκι;”, “σήκω πάνω ρε παλιοβρωμιάρη”, “σήκω να καθίσει κανένας άνθρωπος, κανένας Έλληνας”.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται 22 φορές σε οκτώ ώρες και συνολικά από πλευράς ανυποψίαστων για το πείραμα πολιτών, μετέχουν περί τα 200 άτομα.

Το αποτέλεσμα; Τέσσερις φορές οι παρευρισκόμενοι αδιαφορούν, δύο τάσσονται υπέρ του “θύτη” της ρατσιστικής επίθεσης, 15 φορές οι πολίτες υπερασπίζονται το “θύμα” ενώ μια φορά παρατηρήθηκαν παράλληλα και οι δύο αντιδράσεις.

Αισιόδοξο το αποτέλεσμα

«Τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αισιόδοξα» σχολιάζει από την πλευρά της η Action Aid η οποία διενήργησε για πρώτη φορά ένα τέτοιο κοινωνικό πείραμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, στις 21 Μαρτίου και τονίζει «Μαζί, είμαστε δυνατότεροι απέναντι στο ρατσισμό, ας πάρουμε όλοι θέση».

Με αφορμή δε την παγκόσμια ημέρα, ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς στέλνει και το δικό του μήνυμα: «Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Σε όλες τις δράσεις της ActionAid, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον κύριο πυλώνα της δουλειάς μας. Για περισσότερα από 40 χρόνια είμαστε υπέρ των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους. Δεν θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε μπροστά στα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας».

Δημοφιλή