Προειδοποιητική επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ για αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους

Προειδοποιητική επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ για αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gives on March 20, 2015 a press conference at the end of European Union summit at the EU Council building in Brussels. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gives on March 20, 2015 a press conference at the end of European Union summit at the EU Council building in Brussels. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Θα είναι αδύνατο για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να δώσει μια οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα, φέρεται να προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times (FT) στο φύλλο της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία όπως αναφέρει έχει στη διάθεσή της την επιστολή, η προειδοποίηση του κ. Τσίπρα έρχεται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει συντάξεις και μισθούς στο τέλος αυτού του μήνα και πως μπορεί να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη Απριλίου.

Η επιστολή, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, ήρθε λίγο πριν συμφωνήσει η κ. Μέρκελ να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη Πέμπτη και τον προσκαλέσει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί για το απόγεμα της Δευτέρας.

Στην επιστολή, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων, κυρίως προς το ΔΝΤ ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών.

Όπως αναφέρουν οι FT επιρρίπτει ευθύνες στα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά και στην άρνηση από άλλες αρχές της Ευρωζώνης να εκταμιεύσουν οποιαδήποτε βοήθεια προτού η Αθήνα υιοθετήσει ένα νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας τονίζει στην επιστολή ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ».

«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έγραψε.

Επίσης στην εφημερίδα γίνεται αναφορά σε συνέντευξη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος, σύμφωνα με τον οποίο οι ομόλογοί του στην Ευρωζώνη δεν θα υπογράψουν καμία χρηματοδότηση μέχρις ότου περάσει και εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές μία εγκεκριμένη, πλήρης λίστα μεταρρυθμίσεων. Διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Η πεντασέλιδη επιστολή του κ. Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως επικριτική για την ΕΚΤ, η οποία απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος από ότι είχαν όταν ζητήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης τον προηγούμενο μήνα – αυτό το πλαφόν στερεί τη δυνατότητα από την Αθήνα να στηριχθεί στα έντονα γραμμάτια για να καλύψει την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές αυτών των τίτλων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνουν οι FT, επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που υπήρχαν αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης – όταν οι κανόνες της ΕΚΤ ήταν πιο επιεικείς – καθώς τον προηγούμενο μήνα συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ.

Επέκρινε επίσης την ΕΚΤ επειδή αύξησε τον έκτακτο δανεισμό από τον ELA προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «για μικρότερα χρονικά διαστήματα από το κανονικό και με σχετικά μικρά βήματα» υποστηρίζοντας πως αυτή η κίνηση εντείνει την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τέλος οι FT αναφέρουν πως αν και ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της» προειδοποίησε επίσης την κα. Μέρκελ ότι αποτυχία εύρεσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Δημοφιλή