Μαξίμου: Πλεόνασμα 1,5% και ό,τι περισσότερο προκύψει πάει στην κοινωνική πολιτική

Μαξίμου: Πλεόνασμα 1,5% και ό,τι περισσότερο προκύψει πάει στην κοινωνική πολιτική
eurokinissi

Το πλεόνασμα θα είναι 1,2% - 1,5% του ΑΕΠ, ενώ ότι περισσότερο προκύψει θα κατευθυνθεί στην κοινωνική πολιτική, τονίζει το Μαξίμου με αφορμή την δημοσιοποίηση του εγγράφου εργασίας με τις μεταρρυθμίσεις που εστάλη στους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από την διαρροή, επιρρίπτει την ευθύνη στις Βρυξέλλες, και θεωρεί ότι προκαλείται σύγχυση και παρερμηνείες. Την δυσφορία της κυβέρνησης εξέφρασε και στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν έγινε από την ελληνική πλευρά, διαβάζεται επιλεκτικά με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτοντας πως «η όποια λίστα αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία».

Σύμφωνα με το Μαξίμου:

  • η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016.
  • τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη.

Για το ύψος των μέτρων το Μαξίμου διευκρινίζει πως «μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ.

Πότε, όμως, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ, αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Έτσι, εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση (1,2% έως 1,5%) πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ.).

Αυτό, υπενθυμίζουν στο Μαξίμου, είχε ανακοινωθεί από τις 27 Μαρτίου: «Το Πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ», σημειωνόταν σε non paper εκείνης της μέρας, ενώ προβλέπονται έσοδα 3 δις ευρώ που δεν θα προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Ακόμη η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι:

  • ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
  • το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016.

Δημοφιλή