Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου εν όψει Eurogroup

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου εν όψει Eurogroup
Menelaos Myrillas / SOOC

Πυρετός διαβουλεύσεων εν όψει της κρίσιμης για την Ελλάδα συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα με σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτεσευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε λιγότερο από 48 ώρες. Παρόντες οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παράλληλα, αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Με την Αθήνα να εκφράζει την αισιοδοξία της καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης, οι Βρυξέλλες τονίζουν από την πλευρά τους ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά υπάρχει σημαντική απόσταση να διανυθεί έως τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι από το Eurogroup θα υπάρξει «σαφές νεύμα ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει στο σημείο που οι εταίροι με ένα γραπτό ανακοινωθέν μπορούν να ξεκλειδώσουν, στέλνοντας μήνυμα στην ΕΚΤ, τη ρευστότητα και να πιστοποιήσουν έτσι ότι όντως επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν». Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν πως το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ αφού η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και δεν έχει λάβει ρευστότητα από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Το Βερολίνο το Σάββατο έστειλε νέο μήνυμα στην Αθήνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε να απευθύνει προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής, αιφνίδιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ενώ παράλληλα έκρινε ότι δεν βλέπει δυνατότητα συμφωνίας τη Δευτέρα, καθώς δεν θα έχουν ως τότε όλα διευκρινιστεί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ότι «θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα».

Δημοφιλή