Αισιοδοξία για συμφωνία εντός του Μαΐου από την κυβέρνηση

Αισιοδοξία για συμφωνία εντός του Μαΐου από την κυβέρνηση
Sooc

Συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου «βλέπουν» πηγές της ελληνικής κυβέρνησης καθώς όπως τονίζουν η Αθήνα έχει κάνει τις κινήσεις εκείνες οι οποίες αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις υποχρεώσεις και τη Δημοκρατία. Οι ίδιες πηγές θέλουν να μην αποκλείεται και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Επί 5 ώρες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει και να καθορίσει την τακτική της διαπραγμάτευσης, την ώρα που η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο». Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει και αύριο, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και παράλληλες ομάδες εργασίας που θα επιλύουν άμεσα προβλήματα που θα προκύπτουν κατά την διαπραγμάτευση (όπως ο ΦΠΑ στο 21%) με βάση πολιτικές εντολές. Παράλληλα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος απομακρύνεται, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει μία συμφωνία.

«Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του επισημαίνοντας πως «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου». Ακόμη τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας», κατέληξε.

Νωρίτερα, υπουργός ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι ανοιχτά παραμένουν το αγκάθι του ασφαλιστικού, τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό) καθώς και το θέμα συντελεστών του ΦΠΑ.

Αύριο, Τετάρτη στις 18:00 θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο εκ νέου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Δημοφιλή