Σε πλήρη διάψευση των σεναρίων περί διπλού νομίσματος προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Μέσω twitter το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «η αναφορά είναι ανακριβής. Αυτού του τύπου το σενάριο δεν συζητείται».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας επανέφερε και πάλι το σενάριο του διπλού νομίσματος για την Ελλάδα σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αποτύχουν. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην ιδέα των παράλληλων νομισμάτων σε κλειστή συνεδρίαση, όπως ανέφεραν δύο ανθρώποι που παρακολούθησαν τα όσα είπε. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να έριξε στο τραπέζι και το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε από το βήμα της Βουλής ότι συζήτησε το ενδεχόμενο υιοθέτησης διπλού νομίσματος στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής αναλυτή της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ.
Οι αναφορές στον διεθνή Τύπο
Το σενάριο του διπλού νομίσματος έχει κατά καιρούς απασχολήσει τόσο το γερμανικό όσο και τον ευρωπαϊκό Τύπο. Πριν από ένα μήνα περίπου η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέλυσε το σενάριο της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με εισαγωγή παράλληλου νομίσματος. Την ίδια περίοδο και η γερμανική εφημερίδα Die Welt σημείωνε σε δημοσίευμά της ότι «η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο θεωρεί «υποχρεωτικά απαραίτητη» την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις νωρίτερα του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και επεσήμανε ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν τους τρεις θεσμούς με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα.
Με αυτόν τον τροπο ο κ. Γιέγκερ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ήθελαν την ΕΕ να διοργανώνει σύνοδο για την Ελλάδα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Δεν μου είναι γνωστές τέτοιες σκέψεις», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς και, αναφερόμενη στην διαδικασία που ακολουθείται, πρόσθεσε ότι «μένουμε στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», η οποία απαιτεί βήματα προόδου από την Ελλάδα. Το θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με τους τρεις θεσμούς και μετά θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών, ανέφερε η κυρία Βιρτς.
Ερωτηθείσα σχετικά με τη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην Ρίγα την Πέμπτη, η κ. Βιρτς έκανε λόγο για «πολιτική συνοδεία της διαδικασίας», αλλά διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις και οι συγκεκριμένες συμφωνίες δεν θα ληφθούν από τους αρχηγούς κυβερνήσεων και ότι στην Ρίγα δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν με τους τρεις Θεσμούς. «Χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιέγκερ.