Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο μακροβιότερος καγκελάριος της χώρας, Χέλμουτ Κολ

Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο μακροβιότερος καγκελάριος της χώρας, Χέλμουτ Κολ
Former German Chancellor Helmut Kohl looks up during the presentation of the new edition of his book
Former German Chancellor Helmut Kohl looks up during the presentation of the new edition of his book
ASSOCIATED PRESS

Σε «πολύ σοβαρή» κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώην καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης, Χέλμουτ Κολ, ύστερα από δύο εγχειρήσεις, σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα και ενώ οι οικείοι του επιβεβαίωναν την βελτίωση της υγείας του.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρώην καγκελαρίου- ο οποίος αποκαλείται «πατέρας της επανένωσης» της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας- ο 85χρονος πολιτικός αρχικώς είχε εγχειριστεί στο ισχίο, στις αρχές Μαΐου.

Τα γερμανικά Μέσα, τα οποία επικαλούνται μαρτυρίες συγγενών του, σημειώνου πως βρισκόταν στην εντατική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης για τρεις εβδομάδες, ενώ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, από την πλευρά του, μεταδίδει πως η υγεία του Χέλμουτ Κολ χειροτέρεψε από το 2008 και έπειτα, με συνέπεια τώρα να βρίσκεται «σε πολύ σοβαρή κατάσταση».

Άλλα δημοσιεύματα της Γερμανίας υποστηρίζουν πως ο πρώην καγκελάριος βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα από το 2008, όταν έπεσε και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα υποβλήθηκε και σε εγχείρηση καρδιάς, το 2012.

Στην ιστοσελίδα του, το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel αναφέρει επίσης πως ο πρώην ηγέτης των συντηρητικών- και μακροβιότερος καγκελάριος της Γερμανίας με θητεία από το 1982 έως το 1998, είχε εγχειριστεί στα έντερα, παραμένοντας «σε κρίσιμη κατάσταση».

Υπενθυμίζεται πως ο Χέλμουτ Κολ, που θεωρείται μια ιστορική φυσιογνωμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), είχε αποσυρθεί από την πολιτική ύστερα από την ήττα του το 1998, με την πολιτική άνοδο της σημερινής καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ να αποδίδεται σε εκείνον, σε κάποιες περιπτώσεις.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή