Γιούνκερ για διαπραγματεύσεις: Ήμασταν τόσο κοντά – 60 εκατ. ευρώ μας χώρισαν από συμφωνία

Γιούνκερ για διαπραγματεύσεις: Ήμασταν τόσο κοντά – 60 εκατ. ευρώ μας χώρισαν από συμφωνία
(AP Photo/Virginia Mayo)
(AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Μιλώντας σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να είπε πολλά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα και πιστωτές είχαν βρεθεί πολύ κοντά σε συμφωνία -μόλις 60 εκατ. ευρώ χώριζαν τις δύο πλευρές, όταν η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε, αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τις διαπραγματεύσεις. Κάτι που έχει πει και στο παρελθόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι της τέθηκε τελεσίγραφο.

Φέρεται επίσης να αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα μέσα σε λίγες μέρες λέγοντας παράλληλα πως έχει σχέδιο για τη Δευτέρα, αναλόγως της ψήφου των Ελλήνων, σχέδιο που ωστόσο δεν αποκάλυψε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήταν «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα και σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε μια συμφωνία.

Παράλληλα, εξαπολύοντας επίθεση σε πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι δύο τους αρνήθηκαν μια συμφωνία, με τον υπουργό Οικονομικών να δίνει εντολή στους Έλληνες διαπραγματευτές να αποχωρήσουν από το τραπέζι ενώ η συμφωνία ήταν κοντά.

«(Ο Γιούνκερ) είπε ότι ήμασταν έτοιμοι να επισπεύσουμε την εκταμίευση κονδυλίων στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά, κάτι που τους έπεισε ότι (οι Έλληνες) δεν ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία και το θέμα ήταν ιδεολογικό» δήλωσε στο Politico ευρωβουλευτής ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ακόμη ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, άλλαζαν συνεχώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι για συμφωνία παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ έκαναν βήματα πίσω. Κάτι για το οποίο πάντως και η ελληνική πλευρά κατηγορεί τους πιστωτές, ότι άλλαζαν συνεχώς τους όρους. Με τελευταίο παράδειγμα την ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και χαρακτηρίστηκε -και στις επίσημες δηλώσεις- «καλή βάση συζήτησης», με το Eurogroup που ακολούθησε να ζητά συμφωνία επί της πρότασης των θεσμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Γιούνκερ αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ μέσα σε λίγες μέρες – προσθέτοντας ότι έχει ένα σχέδιο για τη Δευτέρα, αναλόγως της ψήφου των Ελλήνων, σχέδιο που δεν αποκάλυψε.

Πηγή: Politico

Δημοφιλή