Από τις 2045 ημέρες στο τιμόνι της ΝΔ, στο δραματικό παρασκήνιο της αποχώρησης Σαμαρά

Από τις 2045 ημέρες στο τιμόνι της ΝΔ, στο δραματικό παρασκήνιο της αποχώρησης Σαμαρά
sooc

Από τις 2045 ημέρες στο τιμόνι της ΝΔ, στο δραματικό παρασκήνιο της αποχώρησης Σαμαρά

Με καταμετρημένο το 72,68%, που αντιστοιχούσε σε περίπου σε 550.000 ψηφοφόρους, ο Αντώνης Σαμαράς - πριν από περίπου έξι χρόνια ελάμβανε ποσοστό 50,18% και εκλέγονταν στην ηγεσία της ΝΔ, έχοντας απέναντι του την Ντόρα Μπακογιάννη με 39,76% και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη με 10,06%.

2045 ημέρες αργότερα και μετά από την συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ο Αντώνης Σαμαράς έπαιρνε την απόφαση να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος ορίζοντας ως προσωρινό του αντικαταστάτη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Είχε προηγηθεί ένα δραματικό παρασκήνιο 24 ωρών που έμελλε να αλλάξει αποφασιστικά τις εσωκομματικές ισορροπίες και επισφραγίστηκε από την απόρριψη της πλειοψηφίας των πολιτών του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, για το όποιο ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πρωτεύοντα ρόλο.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου όταν το κινητό τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Την αρχική έκπληξη για την χρονική στιγμή αυτής της επικοινωνίας διαδέχθηκε μια δεύτερη, μεγαλύτερη αυτή τη φορά έκπληξη, όταν η κυρία Μπακογιάννη - σχεδόν με κόφτη φωνή και απόλυτο τρόπο - του πρότεινε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, διαβλέποντας ίσως τις εξελίξεις, εξηγώντας του ξεκάθαρα ότι κάνει κακό στο ΝΑΙ.

Ο διάλογος που ακολούθησε και κράτησε μόλις πέντε λεπτά, ήταν μάλλον προφητικός για τις μετέπειτα εξελίξεις.

-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Αντώνη, η παρουσία σου είναι επιζήμια και για την παράταξη και την προοπτική της χώρας. Είναι καλύτερο να παραιτηθείς άμεσα και να διευκολύνεις την κατάσταση. Για να σου αποδείξω μάλιστα ότι δεν έχω καμία φιλοδοξία, ταυτόχρονα με εσένα παραιτούμαι κι εγώ».

-ΣΑΜΑΡΑΣ: «Αστειεύεσαι βέβαια. Θα είσαι τρελή».

24 ώρες μετά, όταν γινόταν γνωστό το τηλεφώνημα, κύκλοι της Συγγρού αν και δεν το διέψευδαν, απαντούσαν στο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος: «Αφήνουμε την κυρία Μπακογιάννη στην κρίση του ελληνικού λαού και στην κρίση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου».

Ωστόσο, φαίνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε αγνοήσει καθόλου την προτροπή της Ντόρας Μπακογιάνη, αφου σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συζητήσει με στενούς του συνεργάτες - μεταξύ αυτών και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη - το ενδεχόμενο της παραίτησής του από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Η πρώτη εκτίμηση που μεταδόθηκε επισήμως δυο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος και έφερνε το ΟΧΙ με διαφορά 20 μονάδων από το ΝΑΙ, ήρθε να επισφραγίσει την απόφαση του.

Οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος

Ήδη, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στα γραφεία της ΝΔ πληροφορίες για κίνηση βουλευτών που θα τον αμφισβητούσαν ευθέως, ενώ στο βαρύ κλίμα, έκαναν την εμφάνισή τους φήμες περί παραίτησης του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου που δεν έγινε αποδεκτή και τελικώς παρέμεινε στη θέση του...

Η αμηχανία στα τηλεοπτικά παράθυρα των γαλάζιων στελεχών ήταν έκδηλη με τους περισσότερους να ρίχνουν εμμέσως το γάντι στην ηγεσία του κόμματος, αρχής γενομένης από τον Νίκο Δένδια ο οποίος αν και δήλωσε ότι οφείλει σεβασμό στον αρχηγό της ΝΔ, σημείωσε με νόημα ότι «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Είναι ήττα ιστορικού μεγέθους», την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωνε την μια μετά την άλλη τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, επιτείνοντας τον γρίφο για τη στάση του στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος...

Ο πρώτος που μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη αποχώρησης του Αντώνη Σαμαρά από το τιμόνι της ΝΔ ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ο οποίος έξω από τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού δήλωνε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε ότι ο ελληνικός λαός και η νέα γενιά, για άλλη μια φορά, γύρισαν την πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πρώτον, ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα σε 48 ώρες όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός και δεύτερον το υπάρχον πολιτικό σύστημα να αποχωρήσει».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει παραίτηση της ηγεσίας της ΝΔ, απάντησε με νόημα:

«Ο νοών νοείτω...».

Ήδη πάντως στον 3ο όροφο οι ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε την απόφαση του σε έναν στενό κύκλο συνεργατών και στελεχών, δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα.

Ήταν στιγμή που ο κ.Σαμαράς πρότεινε στον Βαγγέλη Μεϊμαρακη να τον αντικαταστήσει - έστω και προσωρινά - και να ξεκινήσει και τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου από τη βάση η οποία θα γίνει σε χρόνο που θα αποφασιστεί.

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωνε χαρακτηριστικά: "Στις κρίσιμες στιγμές της χώρας η ΝΔ είναι θετική στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, οι πολίτες αξίζουν καλύτερων προοπτικών. Στη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας ενώ θα περιμένουμε και τις προτάσεις του Πρωθυπουργού».

Δημοφιλή