Άνγκελα Μέρκελ: Δεν τίθεται ζήτημα Grexit - Η εμπιστοσύνη μπορεί σύντομα να αποκατασταθεί

Άνγκελα Μέρκελ: Δεν τίθεται ζήτημα Grexit - Η εμπιστοσύνη μπορεί σύντομα να αποκατασταθεί

«Μετά την 17ωρη συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται πως είμαστε όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως «έγινε μια προσπάθεια επιστροφής στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για παράταση ωρίμανσης και περιόδου χάριτος».

Όπως διευκρίνισε, προβλέπεται τριετές πρόγραμμα 86 δισεκατομμυρίων, ενώ θα υπάρχει και ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα έχει μακρά ζωή. Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε δε πως πρέπει μέχρι τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα στην φορολογία, στα εργασιακά, την συνταξιοδότηση και την ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου, όπως είπε, «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

«Ακόμα, θα πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές που θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», εξήγησε.

Στις δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε πως «Οι νόμοι που θα πρέπει να υπερψηφιστούν έχουν ετοιμαστεί ήδη. Η εμπιστοσύνη μπορεί σύντομα να αποκατασταθεί»

«Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα περάσουν τα μέτρα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σύντομα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το ''Plan B'' που αφορούσε το Grexit, η κ. Μέρκελ τόνισε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ενώ ανέφερε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το επιθμεί η Ελλάδα.

Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος ισχυρίστηκε πως δεν θα συνέκρινε την συνθήκη των Βερσαλλιών με την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς τα προγράμματα εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες και δεν μπορούσε να γίνει εξαίρεση μόνο για το ελληνικό ζήτημα, εκτός από την περίπτωση των τραπεζών, οι οποίες είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν.

Δημοφιλή