Φρανσουά Ολάντ: Αποτράπηκε ένα Grexit. Η Ελλάδα είναι κομμάτι του πολιτισμού μας

Φρανσουά Ολάντ: Αποτράπηκε ένα Grexit. Η Ελλάδα είναι κομμάτι του πολιτισμού μας

«Ο στόχος ήταν η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης και να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτήν την κρίση, όπως και να δοθεί μια λύση στο ζήτημα της Ελλάδας», είπε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής έπειτα από 17 ώρες διαβουλεύσεων. Για τη συμφωνία η οποία επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Ολάντ τόνισε «Αποτράπηκε ένα Grexit. Η Ελλάδα είναι κομμάτι του πολιτισμού μας και του τρόπου ζωής μας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «μία ιστορική απόφαση» που «επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ότι «η αξιοπιστία της Ευρώπης θα δεχόταν πλήγμα αν δεν υπήρχε συμφωνία σήμερα», καθώς όπως εξήγησε «έπρεπε να βρούμε ποιος θα ήταν ο ρόλος μας».

«Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη, ούτε το αντίθετο. Εμείς δεν είχαμε μόνο το ρόλο του ισορροπιστή», είπε.

O Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως το διακύβευμα ήταν να υπάρξει μακρά χρηματοδότηση για την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να βγει η χώρα από την κρίση.

«Χρειάστηκε χρόνος, αλλά έπρεπε να αφιερώσουμε χρόνο στην Ελλάδα. Έπρεπε όλα να εξεταστούν, ζητούσαμε εγγυήσεις και φροντίσαμε να διατηρηθεί η γαλλογερμανική σχέση» είπε και χαρακτήρισε «γενναία» την απόφαση του κ. Τσίπρα αφού ήξερε ότι «ήταν η στιγμή για να δοθούν τα 80 δισ. στη χώρα του»,

Δημοφιλή