Μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας - Εκκενώνονται οικισμοί

Μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας - Εκκενώνονται οικισμοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 3:50 τα ξημερώματα μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε στη θέση Φαρακλό και απειλεί τα χωριά Λάχι, Άνω Καστανιά και Κάτω Καστανιά και καίει δασική έκταση.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Φαρακλό και Λαχί.

Η πυρκαγιά έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω του βουνού.

Από την πυρκαγιά ζημιές έχουν υποστεί αρκετές αγροικίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί και ζώα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στη HuffPost Greece του δημάρχου Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη, η κατάσταση είναι δραματική καθώς υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή υπερβαίνουν τα 7 Μποφόρ.

Ο κ. Τριχείλης επιβεβαίωσε την εκκένωση των οικισμών, ενώ είπε πως ζημιές έχουν υποστεί και αρκετά σπίτια, ωστόσο σημείωσε πως είναι δύσκολο στην παρούσα στιγμή να γίνει απολογισμός της καταστροφής.

Ο ίδιος είπε πως εκκενώθηκε και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και τα παιδιά βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ενισχύονται και αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες από 90 που ήταν πριν, 50 πυροσβεστικά οχήματα, 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 29 άτομα πεζοπόρο. Όπως έγινε γνωστό έχει δημιουργηθεί αερογέφυρα που μεταφέρει προσωπικό που θα συνδράμει στις επιχειρήσεις απ΄όλη την Πελοπόννησο.

Επίσης στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Σημειώνεται πως λόγω των ισχυρών ανέμων και του κυματισμού της θάλασσας ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με νερό είναι πολύ δύσκολος και επικίνδυνος για την ασφάλεια των χειριστών τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να περιοριστεί το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, αλλά και να σωθούν οι περιουσίες των κατοίκων.

Όλος επιχειρησιακός σχεδιασμός γίνεται βάσει της φοράς του ανέμου, δήλωσε στη HuffPost Greece o υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας.

«Είναι συνεχής η εναλλαγή της φοράς του ανέμου και δημιουργούνται νέα μέτωπα» είπε ο κ. Τσόγκας και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα κύκλο πολλών χιλιομέτρων και για το λόγο αυτό έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι οικισμοί Άγιος Νικόλαος, Λάχι, Φαλακρό, Παραδείσι.

Το θετικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι καίγεται χαμηλή βλάστηση και όχι δάσος με ψηλά δέντρα που θα μπορούσαν να «κρατήσουν» τη φωτιά.

«Διασφαλίσαμε ότι δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές , όλα τ΄ άλλα θα τα δούμε μετά» είπε και αναφερόμενος στις δυνάμεις που επιχειρούν σημείωσε πως ενισχύονται διαρκώς από όμορους δήμους και άλλες περιοχές της Ελλάδας δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτωπα πυρκαγιών στη χώρα.

Μάλιστα όπως τόνισε προστίθενται ακόμη τρία αεροσκάφη ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.

Εδώ να σημειώσουμε πως τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων είναι δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας.

Το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής διέψευσε τις πληροφορίες περί εγκλωβισμένων ατόμων σε χωριό κοντά στην Νεάπολη, ενώ αποκάλυψε στην Huffpost Greece ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε δύο σπίτια στο χωριό Λάχι και τρία στο Φαρακλό.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκο Τσόγκα, 200 άτομα είναι συγκεντρωμένα σε παραλία του Άγιου Νικολάου, τα οποία πρόκειται να μεταφερθούν με πλοιάριο στην Νεάπολη.

To γραφείο τύπου της πυροσβεστικής μετέφερε στην Huffpost Greece ότι canadair έκανε αναγκαστική προσγείωση το Φαρακλό όρος και οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο υπουργείο Αμύνης μεταβαίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός. Στην συνέχεια θα μεταβεί στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τον συντονισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Την ίδια στιγμή, ανεξέλεγκτα συνεχίζει να κινείται η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας.Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καϊκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής, δεν ισχύουν οι πληροφορίες ότι άνθρωπος έχασε την ζωή του από αναθυμιάσεις. Πληροφορίες μεταδίδουν πως Έλληνας που κατοικούσε στην Ελβετία και αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του κατέληξε από ανακοπή στο κέντρο υγείας Νεάπολης, το οποίο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει εκκενωθεί. Οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο των Μολάων.

Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, μεταβαίνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Λακωνία, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή. Στο σημείο έχει μεταβεί και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε πρίν από λίγο στο Πεντάγωνο για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Νεάπολη και στον Καρέα. Αυτή την ώρα, o πρωθυπουργός επισκέπτεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ,στο Χαλάνδρι και ενημερώνεται για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης απέστειλε αίτημα για βοήθεια σε εναέρια μέσα στη Γαλλία και την Ιταλία και αναμένεται η απάντηση.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αργά το βράδυ θα γίνει σύσκεψη για να τηρηθούν προληπτικά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης και εμπρησμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως έχει κλείσει ο δρόμος από και προς την Νεάπολη.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, τον δήμαρχο Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η φωτιά έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης και έχει καταστρέψει αρκετά στρέμματα ελαιοδένδρων. Το βουνό ανατολικά της κωμόπολης έχει ολοκληρωτικά γίνει στάχτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα περίχωρα της Νεάπολης, στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης, αλλά και στα Κύθηρα, εδώ και πολλές ώρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, διότι έχουν καεί οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Επίσης, με δυσκολία λειτουργεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή.

Δημοφιλή