«Δύο χωριά»: μια νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Μύκονο

«Δύο χωριά»: μια νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Μύκονο
xoria

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα από εκθέσεις, residencies, εκδηλώσεις, εκδόσεις και pop-up βιβλιοπωλεία, τα «Δύο Χωριά» φιλοδοξούν να φέρουν φρέσκο αέρα σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο. Ψυχή του εγχειρήματος η ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια Μαρίνα Βρανοπούλου, γνωστή μας από την επιτυχημένη πορεία που έχει διαγράψει στην Ύδρα και το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Με σκοπό την στήριξη των καλλιτεχνών στην παραγωγή και την έκθεση των έργων τους σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο, τα «Δύο Χωριά» ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ της εγχώριας και της παγκόσμιας τέχνης, προωθώντας την ελληνική σκηνή σε έναν εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό, όπως η Μύκονος.

Εμπνευσμένο από τον τίτλο βιβλίου του φημισμένου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, «Δύο Χωριά στη Μύκονο», η πλατφόρμα ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι με σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών. Παράλληλα, μια νεότερη γενιά δημιουργών συμμετέχει στα δρώμενα. Η επιλογή του νησιού προκύπτει από το πολλαπλό ενδιαφέρον που παρουσιάζει και από τις αντιφάσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένο. Ξεκινώντας από την ιστορία της Μυκόνου και εξετάζοντας διάφορους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της οικονομίας της στο πέρασμα των αιώνων, οι εκθέσεις εστιάζουν σε θέματα όπως: η μποέμ και εναλλακτική Μύκονος των δεκαετιών ‘40-70, η κοσμοπολίτικη και καταναλωτική Μύκονος του ’80-’00. Στο επίκεντρο των Δύο Χωριών είναι πάντα οι άνθρωποι της Μυκόνου, οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από το νησί και το έργο που άφησαν, καθώς και οι σημερινοί κάτοικοι και ο τρόπος ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ως και τα μέσα Οκτωβρίου παρουσιάζεται μια ομαδική έκθεση σε επιμέλεια της Μ. Βρανοπούλου με έργα των Hugo Canoilas, Maja Djordjevic, VassilisH., Linda Havenstein, Ηλία Καφούρου, Διονύση Καβαλιεράτου, Παναγιώτη Λουκά, Όλγας Μηλιαρέση -Φωκά, Μαλβίνας Παναγιωτίδη, Ραλλού Παναγιώτου, Selma Parlour, Wilhelm Sasnal, Aleksandar Todorovic, Πάνου Τσαγκάρη, Αλέξανδρου Τζάννη, Aleksandra Urban, Γιάννη Βαρελά και Honza Zamojski. Το γεγονός δίνει έμφαση στη σχέση έλξης – απώθησης που σχετίζεται με τη Μύκονο, καθώς και στην τρέχουσα κατάσταση του τουρισμού και στις κοινωνικοπολιτικές αναταραχές της χώρας.

Τα Δύο Χωριά συνεργάζονται επίσης με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και το βιβλιοπωλείο OMMU, με σκοπό να φιλοξενούν εκδόσεις τέχνης στον κήπο των Δύο Χωριών, ενώ το Atelier Arizona επιχειρεί μια φιλόδοξη αρχιτεκτονική παρέμβαση στην εξωτερική όψη του κτιρίου.

Στη συνέχεια του καλοκαιριού τα Δύο Χωριά παρουσιάζουν μια σειρά ατομικών εκθέσεων ως αποτέλεσμα του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Μύκονο:

25/7 - 20/8 Maja Djordjevic, «I don’t know you, but I love you»

Ραλλού Παναγιώτου, «Lycra proper»

23/8 - 22/9 Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, «Coco-Nuts»

Αλέξανδρος Τζάννης, «Wave after wave after wave… (It’s all for her)»

Δημοφιλή