Τέσσερα είναι τα στοιχεία κλειδιά για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, κατά τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση χρέους. Μάλιστα αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να είναι γενναία.
Ειδικότερα στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο, θέτοντας 4 προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει το νέο πρόγραμμα.
- Ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
- Ικανοποιητική χρηματοδότηση του προγράμματος και
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου Χρέους.
Παραδέχτηκε ότι παρόλο που το 2012 υπήρχε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θεωρεί σήμερα το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την κυριότητα του νέου προγράμματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα μία κυβέρνηση η οποία δημοσίως έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ανέφερε ότι «στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια». Απαιτούνται πράξεις, όχι δογματισμοί (deeds, not creeds), είπε, επισημαίνοντας ότι για την ίδια η κυριότητα αυτή θα αποδειχθεί σε δύο στάδια: Στο πρώτο θα γίνουν οι προτάσεις, οι απαραίτητες συζητήσεις πολιτικής και θα ψηφισθεί η νομοθεσία. Και στο δεύτερο θα εφαρμοσθούν τα μέτρα στην πράξη.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, ανέφερε πως παρά τον πρόσφατο... τρόμο με την Ελλάδα, η Ευρωζώνη «στρίβει την γωνία», έχει αρχίσει να ξεπερνάει την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ενώ εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στην ζώνη του ευρώ που θα βελτιώσουν την συνοχή της.