«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επώδυνης διαδικασίας και σήμερα έχουμε ένα νέο τοπίο μπροστά μας και οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο στο βήμα, στην Ολομέλεια για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Ο κ. Τσίπρας είπε: «Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώρια ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι δανειστές κλιμάκωσαν την πίεση η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή. Όμως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Αυτό δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία, αλλά ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο ή δραχμή όπως εξακολουθεί να επιμένει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας».
«Δεν υπήρξε εναλλακτική λύση που αγνοήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο «Ακουσα την ΠτΒ και είχα ζητήσει να μου καταθέσουν εναλλακτική λύση. Και εναλλακτική λύση δεν είναι η καταγγελία του χρέους και αυτό αυτομάτως να μειωθεί. Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και η πραγματικότητα είναι πολύ συγκεκριμένη. Αυτή η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη, ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα όταν το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων αυτό έθετε ως δίλημμα. Εγώ κατήγγειλα αυτό το ψευτοδίλημμα».
Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο της 12ης Ιουλίου για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας είπε πως «πήραμε την ευθύνη στον κόσμο της εργασίας, απέναντι στη μεσαία διαστρωμάτωση γιατί αυτοί είχαν τα αποθέματα της εργασίας τους μέσα στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι τα είχαν βγάλει έξω, πήραμε την ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα και όχι να αυτοκτονήσουμε και μετά να λέμε ότι ήταν άδικο να αυτοκτονήσουμε».
«Δεν μετανιώνω για το συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου» δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες. «Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε και θρηνούμε πετύχαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένου του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη. Αν κάποιος πιστεύει ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο να μας το πει», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το τρίτο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «Ακούω ότι σήμερα ερχόμαστε να ψηφίσουμε το χειρότερο μνημόνιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν υπάρχει καλό μνημόνιο. Αλλά πρέπει να δούμε αυτό που έχουμε μπροστά μας όχι αυτό που δεν έχουμε. Η πρόταση των δανειστών δεν ήταν άλλη από αυτή που προβλεπόταν στην 5η αξιολόγηση. Προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλά. Τώρα έχουμε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» ενώ σχολίασε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, καθώς και να παραμείνει η κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών σε αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως: θα έρθουν αλλαγές στα μίντια, καθώς όσοι θέλουν να εκπέμπουν θα πληρώνουν, θα μπει τέλος στις υπερτιμολογήσεις στα δημόσια έργα και θα ληφθούν μέτρα κατά της φοροδιαφυγής στη φορολογία, ιδίως στην πλούσια και φοροδιαφεύγουσα ολιγαρχία.
Σχετικά τον αγροτικό κόσμο «πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να αντισταθμίσουμε το κόστος, να τον προστατέψουμε. Μεγάλη πρόκληση είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ» είπε ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε την «πρόκληση» λέγοντας «μου ζητάτε να δώσω ένα τέλος στο πολιτικό παράδοξο ζητώντας μου να πάω σε εκλογές. Μη κάνετε όμως τέτοιου είδους αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά». Πρόσθεσε όμως «Η ευχή σας για τελευταία φορά αριστέρα δεν θα πραγματοποιηθεί. Θα έχετε την αριστερά για πολλά χρόνια να ανοίγει δρόμους προς όφελος του ελληνικού λαού».
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας είπε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και ευθύνη όλων μας είναι η διασφάλιση της επιβίωσης του λαού για να συνεχίσει να μάχεται και να αγωνίζεται.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι από τις 25 Ιανουαρίου επιδίωκαν και επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας «Σας καλώ όλους και όλους να μην τους δώσετε αυτή την ευκαιρία και να μην δώσουμε σε κύκλους της Ευρώπης να μας οδηγήσουν σε διαδοχικές συμφωνίες γέφυρες. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της διαδικασίας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί».