Αυτές είναι οι 116 εικόνες που επέλεξε η NASA για να εξηγήσει τον κόσμο μας στους εξωγήινους

Αυτές είναι οι 116 εικόνες που επέλεξε η NASA για να εξηγήσει τον κόσμο μας στους εξωγήινους

Εάν οποιαδήποτε μορφή ζωής με νοημοσύνη στο γαλαξία διακόψει την πορεία του διαστημόπλοιου Voyager και καταφέρει ν' αποκωδικοποιήσει τις οδηγίες που περιέχει το μήνυμα που μεταφέρει, οι 116 εικόνες που το ακολουθούν είναι το μόνο πράγμα που θα μάθει για το ανθρώπινο είδος και τη Γη.

Έχουν περάσει 38 χρόνια από το 1977 που τα μη επανδρωμένα ανιχνευτικά διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2, εκτοξεύτηκαν στο διάσημα με στόχο να εξερευνήσουν τα απώτερα όρια του ηλιακού μας συστήματος και κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά.

Ήταν εξοπλισμένα με ένα σύστημα μνήμης 8 – track, όργανα και υπολογιστές χιλιάδες φορές πιο ανίσχυρους από τους επεξεργαστές των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σήμερα στην τσέπη σας. Τα δύο διαστημόπλοια έστειλαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, εικόνων και πληροφοριών για κάθε έναν από τους απομακρυσμένους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα)αλλά και τους δορυφόρους τους.

Η ερευνητές της NASA που είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο project γνώριζε εξ' αρχής πως μόλις τα δύο διαστημόπλοια ολοκλήρωναν την πλανητικής τους περιοδεία που είχε προκαθοριστεί, θα παρέμεναν σε τροχιά προς το διαστρικό κενό και χάρη στην ταχύτητα που θα αποκτούσαν από το βαρυτικό πεδίο του Δία, θα ξέφευγαν από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φούσκα που δημιουργεί ο ήλιος, βγαίνοντας από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι έπρεπε να μεταφέρουν ένα μήνυμα φτιαγμένο από τους ίδιους, στην περίπτωση που θα έρχονταν σε επαφή με κάποια εξωγήινη μορφή ζωής.

Η NASA λοιπόν επέλεξε 116 φωτογραφίες για να εξηγήσει τον κόσμο μας στους εξωγήινους Για να συνθέσουν το περιεχόμενο του μηνύματος επιστράτευσαν το διάσημο αστροφυσικό και εκλαϊκευτή της επιστήμης, Carl Sagan.

Ο Sagan μαζί με μία επιτροπή ειδικών επέλεξαν ένα φωνογράφο δίσκων βινυλίου LP και μετά από έξι εβδομάδες δημιούργησαν έναν Χρυσό Δίσκο.

Πώς θα εξωγήινοι θα ξέρουν τι να κάνουν με το Χρυσό Δίσκο;

Ο εν λόγο δίσκος περιέχει μία συλλογή από ήχους και εικόνες που πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από οποιαδήποτε αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους. Περιέχει 116 κωδικοποιημένες φωτογραφίες σε αναλογική μορφή που απεικονίζουν στιγμιότυπα γύρω από την επιστημονική γνώση, την ανατομία, τα μεγάλα ανθρώπινα επιτεύγματα και το περιβάλλον της Γης.

Τι άλλο υπάρχει στο Χρυσό Δίσκο;

Οι εικόνες αυτές παρουσιάζονται ως έγχρωμες στο βίντεο, αλλά στο δίσκο έχουν εγγραφεί όλες (εκτός από 20) ασπρόμαυρες.

Πέρα από τις εικόνες ο "χρυσός δίσκος" περιέχει επίσης:

-Ομιλούντες χαιρετισμούς σε περισσότερες από 50 γλώσσες και διαλέκτους,

-Μία συλλογή από γήινους ήχους

-90 λεπτά επιλεγμένης μουσικής από όλο τον κόσμο.

Από αυτά τα 90 λεπτά απουσιάζουν οι Beatles, οι οποίοι ήθελαν πολύ να στείλουν στο διάστημα το τραγούδι "Here Comes the Sun", αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να εξασφαλίσουν την άδεια της δισκογραφικής τους εταιρείας.

Η επιτροπή έστειλε επίσης ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών

Που είναι τώρα;

Τα αρχεία είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό περίβλημα των δύο διαστημόπλοιών και προστατεύονται από ένα περίβλημα αλουμινίου. Στην επιφάνειά του έχουν χαραχθεί σύμβολα που εξηγούν πώς μπορούν να αποκωδικοποιηθούν οι χρυσοί δίσκοι σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάποια εξωγήινη μορφή ζωής.

Αυτή τη στιγμή, τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 βρίσκονται ακόμη σε επαφή με τη Γη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASΑ δεν πρόκειται να χάσουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2020. Πριν από δύο περίπου χρόνια ανακοινώθηκε ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο ανιχνευτής του συνέλεξε υψηλής πυκνότητας πλάσμα, χαρακτηριστικό υλικού που βρίσκεται στο χώρο πέρα από την ηλιόσφαιρα. Το Voyager 2 αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρα, με κατεύθυνση νότια προς την τροχιά της Γης, ενώ το Voyager 1 περιπλανιέται προς το Βορρά, σε απόσταση περίπου 19 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον "γαλάζιο πλανήτη".

ΠΗΓΗ: Vox.com

Δημοφιλή