Πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις για Ασφαλιστικό ζητούν οι Θεσμοί. Νέα μέτρα επιθυμεί το ΔΝΤ

Πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις για Ασφαλιστικό ζητούν οι Θεσμοί. Νέα μέτρα επιθυμεί το ΔΝΤ
Eurokinissi

Την πλήρη ποσοτικοποίηση της Ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού περιμένουν οι τεχνοκράτες των θεσμών προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη άποψη επί του προσχεδίου που τους έστειλε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece τα τελευταία 24ωρα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει να «μεταφράζουν» σε αριθμούς τα άρθρα του προσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση. Στόχος είναι οι θεσμοί να έχουν τα πλήρη στοιχεία της Ελληνικής πρότασης προκειμένου οι δανειστές να αξιολογήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης.

Αντίστοιχη διαδικασία ωστόσο γίνεται και από την άλλη πλευρά, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία επεξεργάζονται την Ελληνική πρόταση έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες αρκετές διευκρινίσεις, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν το σχέδιο που έχουν στα χέρια τους.

Την ίδια στιγμή βέβαια το κλίμα εν όψει της αξιολόγησης βαραίνει όλο και περισσότερο, καθώς το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει να δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση του να πιέσει μέχρι τέλους την κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές της Ασφαλιστικής δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο δεν αποδέχεται τις εκτιμήσεις της κυβέρνηση για την απόδοση της μεταρρύθμισης, αμφισβητεί ότι τα έσοδα του Ασφαλιστικού συστήματος θα καλύψει τους στόχους και για αυτό επιμένει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, «φουσκώνοντας» παράλληλα τις απαιτήσεις του για νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» του δημοσιονομικού κενού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυπη περιοδεία του Πόουλ Τόμσεν, είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις που ζητά το Ταμείο προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρουν έμπειροι παράγοντες με πλήρη γνώση των όσων συμβαίνουν στους κόλπους των δανειστών, η επιθετική στάση που κρατά το ΔΝΤ τα τελευταία 24ώρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν την πρόθεση τους να παραμείνει το Ταμείο στο Ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που παραδέχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το ΔΝΤ φαίνεται να αναλαμβάνει και πάλι βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι η παραμονή του στο πρόγραμμα, θα κριθεί από το αποτέλεσμα της αξιολόγηση, αλλά και τις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μηνύματα που συνεχίζουν να στέλνουν στην Αθήνα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, είναι ότι η Ελληνική πρόταση δεν αρκεί προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτό το κλίμα και στο πλαίσιο των πιέσεων που έχουν ξεκινήσει να ασκούν οι δανειστές, αν και τις προηγούμενες ημέρες ο προγραμματισμός έλεγε ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την αξιολόγηση την ερχόμενη εβδομάδα, πλέον ο σχεδιασμός άλλαξε.

«Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλω να γίνει γρήγορα», είπε ο πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει σειρά για τα γεγονότα: θα πάει η αποστολή στην Αθήνα να λυθούν τα θέμα και να υπάρξει staff level agreement. Μετά θα την συζητήσουμε εμείς οι πολιτικοί και εν συνεχεία θα εξετάσουμε το θέμα του χρέος. Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

Αντίθετα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι πιέσεις αποτελούν μέρος της τακτικής των δανειστών και προσθέτουν ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Δημοφιλή