Ρωσική εφεύρεση μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση αεροπορικών ατυχημάτων

Ρωσική εφεύρεση μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση αεροπορικών ατυχημάτων

Ένας Ρώσος εφευρέτης σχεδίασε ένα σύστημα που υποστηρίζει ότι σε περίπτωση αεροπορικών ατυχημάτων θα μπορεί να σώσει τις ζωές των επιβατών.

Ο Ρώσος αεροναυπηγός Vladimir Nikolaevich Tatarenko πατεντάρισε ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα να αποσπάται η καμπίνα του αεροπλάνου από το πιλοτήριο σε περίπτωση κινδύνου.

«Το να επιβιώσεις από μια συντριβή αεροσκάφους είναι πιθανό. Ενώ οι μηχανικοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν τα αεροπλάνα πιο ασφαλή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα όσον αφορά στον ανθρώπινο παράγοντα» λέει ο ίδιος σύμφωνα με το RT.

Στην εικονική παρουσίαση φαίνεται ότι η καμπίνα μπορεί να αποσπαστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πτήσης και με τη βοήθεια αλεξίπτωτων μπορεί να προσγειωθεί τόσο στο νερό όσο και στο έδαφος.

Ωστόσο κάποιοι θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κόστος εφαρμογής αυτό του συστήματος καθώς κάτι τέτοιο θα αυξήσει σημαντικά και την τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου.

Όμως ο αεροναυπηγός ισχυρίζεται ότι το 95% των ανθρώπων που ρώτησε δήλωσαν ότι ευχαρίστως θα πλήρωναν περισσότερα για να επιβιβαστούν σε ένα τέτοιο αεροπλάνο. Σημειώνεται ότι δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ερωτηθέντων.

Επίσης δεν διευκρινίζεται τι θα απογίνουν οι πιλότοι αφού η καμπίνα αποσπάται χωρίς το πιλοτήριο, όπως δεν υπάρχουν διευκρινίσεις για την πιθανότητα η καμπίνα να πέσει επάνω σε βουνά ή κτήρια.

Σημειώνεται ότι οι καμπίνες που αποσπώνται από τα αεροπλάνα ίσως να είναι το μέλλον αφού τον Νοέμβριο η Airbus ανακοίνωσε τα σχέδια της για μια τέτοιου είδους καμπίνα σχεδιασμένη αυτή τη φορά όχι για λόγους ασφαλείας των επιβατών αλλά για την ταχύτερη επιβίβαση. Οι επιβάτες θα επιβιβάζονται στην καμπίνα πριν την άφιξη του αεροσκάφους και με τον τρόπο αυτό θα μειώνεται ο χρόνος αναμονής στις πύλες επιβίβασης.

Δημοφιλή