Δεύτερος γύρος ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια: Καλά νέα για το δημοσιονομικό κενό, «κόκκινη κάρτα» για το Ασφαλιστικό

Δεύτερος γύρος ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια: Καλά νέα για το δημοσιονομικό κενό, «κόκκινη κάρτα» για το Ασφαλιστικό
Sooc

Από σήμερα (Δευτέρα) ξεκινά ο δεύτερος γύρος ελέγχων ( ίσως και ο τελευταίος) από τα τεχνικά κλιμάκια πριν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Αν και επίσημα οι δανειστές αποφεύγουν να αναφέρουν ημερομηνίες επιστροφής των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να βρεθούν και πάλι στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Έως τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να «σαρώνουν» υπουργεία και οργανισμούς προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητήσει οι προϊστάμενοι τους. Οι έως τώρα έλεγχοι εκ του σύνεγγυς, αλλά και οι επαφές που έχουν υπουργοί της κυβέρνησης με τους δανειστές δείχνουν ότι στα ντοσιέ τους οι επικεφαλής θα έχουν μια κόκκινη κάρτα, αρκετές κίτρινες, αλλά και ένα «ΟΚ».

Το θετικό στοιχείο αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2016, καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των θεσμών για ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων τουλάχιστον 900 εκατ ευρώ, η πορεία του προϋπολογισμού φαίνεται πως περιορίζει τις απαιτήσεις τους.

Τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια διασταύρωσαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν υπέρβαση κατά 1,9 δισ ευρώ στα φορολογικά έσοδα το 2015, γεγονός που μειώνει τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το λογιστικό κλείσιμο του έτους στο τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρώσει την εικόνα και όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, θα φύγει από το τραπέζι η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων.

Το «αγκάθι» του Ασφαλιστικού

Ωστόσο, η τελική συμφωνία αναφορικά με τα νέα μέτρα θα κριθεί και από την πορεία διαπραγμάτευσης του Ασφαλιστικού. Εδώ είναι δεδομένο ότι οι θεσμοί βγάζουν «κόκκινη κάρτα», καθώς έχουν καταστήσει σαφές ότι το ελληνικό σχέδιο δεν καλύπτει τις απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές εμμένουν στην άποψη τους ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να βασιστεί στην περικοπή δαπανών και όχι στην αύξηση των εσόδων, αντίθετα δηλαδή με αυτό που προτείνει η Ελληνική πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο οι θεσμοί ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις που δίνουν ήδη τα Ταμεία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ΔΝΤ ζητά το «μαχαίρι» να μπει τόσο στις κύριες συντάξεις, όσο και στις επικουρικές, τα εφάπαξ και τα μερίσματα προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια ώστε να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό Σύστημα. Αντίθετα επιμένουν ότι η αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δημιουργώντας μάλιστα μεγαλύτερες τρύπες στα Ταμεία.

Η διάρκεια

«Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για το πόσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση όταν ακόμα δεν έχει ξεκινήσει», ήταν η απάντηση κυβερνητικού παράγοντας σχετικά με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωνε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να επαναληφθεί το «θρίλερ» του 2015. Όπως εξηγούσε η Ελλάδα θέλει το συντομότερο δυνατό να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για το χρέος και προϋπόθεση για αυτό είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντίστοιχα οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή οικονομία, επαναφέροντας στην ατζέντα το Grexit και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην οικονομία.

Ως εκ τούτου η Ελληνική πλευρά ελπίζει έως το τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να έχει ξεκαθαρίσει η στάση του ΔΝΤ και παράλληλα να έχει ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο και οι τρεις συνισταμένες δεν εξαρτώνται από τη στάση της Αθήνας, αλλά από τις προθέσεις τον δανειστών και αυτό κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη λύση του γρίφου.

Δημοφιλή