Σε δύο μήνες θα αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Ποια είναι τα εσωκομματικά ρήγματα

Σε δύο μήνες θα αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν Γεννηματά και Θεοδωράκης. Ποια είναι τα εσωκομματικά ρήγματα
SOOC

Την συγκρότηση Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, ώστε να διαμορφωθεί κοινό πολιτικό πλαίσιο για την συμπόρευση των δυνάμεων του μεσαίου χώρου, αποφάσισαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι συναντήθηκαν μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ποταμιού.

Η κοινή Επιτροπή θα αποτελείται από 25 περίπου μέλη, μεταξύ των οποίων πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που ενδιαφέρονται, καθώς και από μεμονωμένα πρόσωπα με κοινωνική δράση και αναφορά και σε δύο μήνες, θα έχει καταλήξει στο πλαίσιο θέσεων για την περαιτέρω συμπόρευση και συνεργασία.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα, το οποίο θα αποτελέσει τον τρίτο πολιτικό φορέα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφεραν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, η Ένωση Κεντρώων και ο ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος ακολουθεί συντηρητική πολιτική- δεν εντάσσονται στις προοδευτικές δυνάμεις και κατ’ επέκτασιν στο σχετικό διάλογο.

Η συνάντηση των δυο αρχηγών έγινε στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή και κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Αμέσως μετά, ο Στ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα συζήτηση», επαναλαμβάνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να ενωθούν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία για τη σωτηρία της χώρας.

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά .

«Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει να δούμε αν σ' αυτή την προσπάθεια πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής που δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι θα είναι και προέρχονται από την κοινωνία, μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Επικεφαλής του Ποταμιού. Στη συνέχεια τόνισε: «Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι χρονικά απεριόριστος και θα πρέπει μέσα σε 2 μήνες αυτή η επιτροπή που θα ξεπερνά τα κόμματα μας, να μας πει τα συμπεράσματά της».

Τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και η πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, διέψευσαν ότι ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Τις προσεχείς μέρες Γεννηματά και Θεοδωράκης θα δουν ξεχωριστά ο καθένας τον Γιώργο Παπανδρέου, η τελευταία επιστολή του οποίου έδειξε να αναδιπλώνεται και να μην θέτει ως όρο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις.

Τα εσωκομματικά ρήγματα για τη συνεργασία

Αν και το τελικό σχέδιο προβλέπει τη συνεργασία των δυο κομμάτων σε εκλογικό επίπεδο, όταν και αν προκηρυχθούν οι εκλογές με στόχο ένα διψήφιο ποσοστό, που ουσιαστικά θα αναδείξει το σχηματισμό σε ρυθμιστή, τα εσωκομματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι πολλά.

Στο ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με το σχέδιο της Φώφης Γεννηματά, για να έχει απήχηση το νέο σχήμα θα πρέπει να υπάρξει η δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση, που στην παρούσα φάση συνοψίζεται στο Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως αν τελικά αποφασιστεί η επάνοδος του πρώην κάτι τέτοιο δεν θα είναι «αναίμακτο», καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μια σειρά στελεχών δε θέλουν καν να ακούν για το Γιώργο Παπανδρέου.

Στην αντίπερα όχθη στο Ποτάμι φοβούνται ότι αν τελικά αποφασιστεί η συνεργασία με Γεννηματά Παπανδρέου και ΔΗΜΑΡ , αρκετοί βουλευτές, όπως αυτοί που προέρχονται από τη ΔΡΑΣΗ, αλλά και άλλοι που έχουν ταχθεί υπέρ της σύμπλευσης με τη φιλελεύθερη στροφή της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κατέβουν από το τρένο.

Στο Ποτάμι δεν συζητούν το θέμα να τερματιστεί η λειτουργία του κόμματος, στο όνομα της όποιας συνεργασίας και ζητούν τα πρώτα δείγματα να δοθούν στη Βουλή με κοινες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Δημοφιλή