Χιώτες διαμαρτυρήθηκαν με μαύρες σημαίες για την ακύρωση του ρουκετοπόλεμου

Χιώτες διαμαρτυρήθηκαν με μαύρες σημαίες για την ακύρωση του ρουκετοπόλεμου

Τελική είναι η απόφαση της μη διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου φέτος στη Χίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Politischios».

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν με μαύρες σημαίες έξω από τις δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στον ρουκετοπόλεμο εναντιώθηκαν μόνο τρεις κάτοικοι, χωρίς η πληροφορία να έχει επιβεβαιωθεί, και καταλογίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στη Δημοτική Αρχή Χίου. Κάλεσαν μάλιστα τον Δήμαρχο να παραιτηθεί ενώ από το στόχαστρό τους δεν ξέφυγε ούτε ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης στον οποίο παραπονέθηκαν σε έντονο ύφος για τη στάση του Δήμου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν δύο παιδιά έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες. Στη συνέχεια, άρχισαν να εμπλέκονται και οι μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα οι σφεντόνες να αντικατασταθούν απο τα κανονάκια. Το βράδυ της Ανάστασης, με τα κανονάκια που έφερναν οι ναυτικοί από πλοία που παροπλίζονταν, έριχναν κανονιές από την αυλή της μίας εκκλησίας στην άλλη, για να γιορτάσουν την Ανάσταση και με τον δυνατό κρότο τους προσπαθούσαν να σπάσουν τα τζάμια της "αντίπαλης" εκκλησίας, χρησιμοποιώντας όμως μόνο πυρίτιδα. Το 1889 ο «πόλεμος» διεκόπη, καθώς πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η Τούρκοι φοβήθηκαν μια πιθανή εξέγερση.

Μετά από αυτό το περιστατικό οι ενορίτες των δύο εκκλησιών άρχισαν να σκέφτονται ένα νέο τρόπο για να συνεχίσουν τον "πόλεμο" με κάτι εντυπωσιακό αλλά που να μην τους το απαγορεύσουν οι Τούρκοι. Η λύση δόθηκε από τους ενορίτες του Αγίου Μάρκου και τον πυροτεχνουργό Κορακάκης που είχε το εργαστήριό του στην πόλη. Με αυτόν τον τρόπο άρχισε η νέα περίοδος του ρουκετοπολέμου.

Δημοφιλή