Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου
HUFFPOST AGENDA

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

(1) Αντιδράσεις από τις Cosco για το νομοσχέδιο της παραχώρησης του ΟΛΠ που κατατέθηκε στη Βουλή

Αντιδράσεις από την πλευρά της Cosco έχει προκαλέσει το σχέδιο του κυρωτικού νόμου της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τη ΟΛΠ ΑΕ το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και επρόκειτο να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη. Ο γενικός διευθυντής της COSCO Hellas, Άγγελος Καρακώστας απέστειλε επιστολή στην επιτροπή εμπορίου στην οποία ανέφερε πως ο νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε συμφωνηθεί. Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές και τόνισε πως θα ληφθεί υπ' όψιν η συγκεκριμένη επιστολή, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η πολιτική της αναξιοπιστία διώχνει τους επενδυτές.

(2) Το Ισλαμικό Κράτος βλέπει η τουρκική κυβέρνηση πίσω από την επίθεση

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) «βλέπει» η τουρκική κυβέρνηση πίσω από την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 41 και οι τραυματίες 239. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες στα νοτιοανατολικά της χώρας, με δύο νεκρούς στρατιώτες σε επίθεση εναντίον τεθωρακισμένου.

(3) Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο Σόιμπλε για την ΕΕ μετά το Brexit

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ΕΕ μετά το Brexit παρουσίασε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με αυτό, εάν οι ιδέες του κ. Σόιμπλε εφαρμοστούν τότε θα αλλάξουν το ρόλο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Έμφαση δίνεται στην τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης ενώ προβλέπεται η δυνατότητα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος. Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις του Brexit τονίζοντας πως η αποχώρηση του Ην.Βασιλείου από την ΕΕ δε συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Το θέμα του brexit πάντως αναμένεται να απασχολήσει και την συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας και αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα Πέμπτη στη 1μμ. στο Μέγαρο Μαξίμου,.

(4) Κατατίθενται οι αιτήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Αιτήσεις για τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας αναμένεται να υποβάλουν σήμερα Πέμπτη ο Star, ο ANT1 και ένας τηλεοπτικό σταθμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχη αίτηση υπέβαλε την Τετάρτη ο ΣΚΑΙ. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, και η ανακοίνωση των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει στις 14 Ιουλίου.

(5) Συνομιλίες με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνηση ξεκινά ο Ραχόι

Συνομιλίες με τα άλλα κόμματα της χώρας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ξεκινά σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, καθώς το κόμμα του (Λαϊκό Κόμμα- ΡΡ) δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Ραχόι θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη είτε των Σοσιαλιστών (PSEO) που ήρθαν δεύτεροι, είτε των Ciudadanos και άλλων μικρότερων κομμάτων. Μέχρι στιγμής, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να επιτρέψουν στο PP να κυβερνήσει. Ο ηγέτης των Ciudadanos από την άλλη έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με το PP αλλά όχι και να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ραχόι.

Δημοφιλή