Ιταλία: Πολύνεκρη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στη νότια Ιταλία

Ιταλία: Πολύνεκρη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στη νότια Ιταλία
fire brigate italy/viggli del fuoco

Οι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας ανέρχονται σε 25 και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 50 και όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη οριστικός.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Τράνι, κοντά στο Μπάρι, ξεκίνησε έρευνα κατά αγνώστων με την κατηγορία πολλαπλής ανθρωποκτονία εξ αμελείας και σιδηροδρομική τραγωδία.

Ο ένας μηχανοδηγός, όπως έγινε γνωστό, έχασε την ζωή του, ενώ ο δεύτερος, μέχρι αυτή την στιγμή, αγνοείται.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πέντε τραυματίες νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι, φοιτητές και τουρίστες που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο του Μπάρι.

Σύμφωνα με το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η τραγική αυτή σύγκρουση προκλήθηκε, πιθανότατα, από μηχανική βλάβη, από την στιγμή, μάλιστα, που το σύστημα το οποίο ελέγχει τους σηματοδότες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος ελέγχεται μέσω παρωχημένης τεχνολογίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος την ώρα αυτή μεταβαίνει στην Απουλία, αναφερόμενος στο δυστύχημα, θέλησε να τονίσει: «υπάρχει θυμός και δάκρια για τις ζωές αυτές που χάθηκαν και για τις οικογένειές τους. Αλλά υπάρχει και πάρα πολύς θυμός. Η Ιταλία έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Θέλουμε να πέσει άπλετο φως πάνω σε όλη αυτή την υπόθεση».

Από την πλευρά του, τέλος, το προβεβλημένο στέλεχος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει οπωσδήποτε το έργο της», αλλά «με την σημερινή τεχνολογία και τις λύσεις που υπάρχουν, είναι παράλογο να μπορούν να συμβαίνουν ακόμη τραγωδίες σαν και αυτή».

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελ Ριο μεταβαίνει στην περιοχή του δυστυχήματος στην Απουλία, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέστρεψε αμέσως στην Ρώμη από το Μιλάνο για να παρακολουθήσει τον συντονισμό των πρώτων βοηθειών.

Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Απουλίας, ο Αντόνιο Νουντσιάντε, έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση». Δεκαοκτώ επιβάτες έχουν τραυματισθεί σοβαρά , όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Στο νοσοκομείο της περιοχής 'Αντρια, όπου διακομίσθηκαν πολλοί τραυματίες, υπάρχει σοβαρή έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις και οι αρχές ζήτησαν από τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και όλους τους πολίτες να σπεύσουν σε βοήθεια. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν άλλα θύματα. Το έργο τους δυσχεραίνεται όμως από την κατάσταση των αμαξοστοιχιών, οι οποίες έχουν συνθλιβεί η μία πάνω στην άλλη.

Δεν έχουν αναφερθεί τα αίτια της σύγκρουσης, η οποία σημειώθηκε στην ύπαιθρο, βόρεια του Μπάρι, κοντά στην πόλη Κοράτο. Πρόκειται για μια σιδηροδρομική γραμμή με συχνές διελεύσεις τρένων που ξεπερνούν τις 200 την ημέρα.

Η αστυνομία διευκρίνισε πως το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ τα δύο τρένα κινούνταν σε μονή σιδηρογραμμή ανάμεσα στις πόλεις Κοράτο και Άντρια. Αεροφωτογραφία δείχνει βαγόνια να έχουν συντριβεί από τη μετωπική σύγκρουση, ενώ συντρίμμια είναι διασκορπισμένα και στις δύο πλευρές της σιδηρογραμμής. Καθεμιά από τις δύο αμαξοστοιχίες αποτελούνταν από τέσσερα βαγόνια.

Δημοφιλή