State of the European Union: Πρόταση για διπλασιασμό του «σχεδίου Γιούνκερ» στα 620 δισ. ευρώ μέχρι το 2022

State of the European Union: Πρόταση για διπλασιασμό του «σχεδίου Γιούνκερ» στα 620 δισ. ευρώ μέχρι το 2022
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the European Parliament in Strasbourg, France, July 5, 2016. REUTERS/Vincent Kessler
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the European Parliament in Strasbourg, France, July 5, 2016. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / Reuters

Την πρόταση για διπλασιασμό του «σχεδίου Γιούνκερ» στα 620 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κατέθεσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαντ - Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του για την κατάσταση της ΕΕ (State of the European Union).

Παράλληλα εκθειάζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπενθύμισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισ. ευρώ φέτος, χάρη στη «χαλαρή» νομισματική πολιτική.

«Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού. Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης, το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας για την ανάγκη να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση της οικονομίας

Περιγράφοντας την κατάσταση της οικονομίας, παραδέχτηκε ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της», επεσήμανε. «Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» συμπλήρωσε. «Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων» είπε.

Προσφυγικό

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της, ενώ γενικότερα για το προσφυγικό είπε ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, λέγοντας ότι η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό στρατηγείο για μια κοινή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, είπε.

Brexit

Όσον αφορά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «σεβόμαστε και λυπούμαστε για την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι το Brexit δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη.

«Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. να λάβουν επιτέλους μορφή» υποστήριξε και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει "α λα καρτ" πρόσβαση στην ενιαία αγορά».

Κυπριακό

Ο κ. Γιούνκερ εστίασε και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εξηγώντας ότι η Κομισιόν επιθυμεί την ενοποίηση του νησιού. «Ευρώπη σημαίνει ειρήνη και γι’ αυτό θα κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». «Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ένωση κεφαλαιαγορών

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για την ένωση κεφαλαιαγορών, είπε επίσης ο κ. Γιούνκερ. Η Κομισιόν θέτει σήμερα στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για αυτό, τόνισε προσθέτοντας ότι οι κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.

Χρεώσεις των μηχανών αναζήτησης

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε και πρόταση για την πνευματική ιδιοκτησία που θα δώσει στις εκδοτικές εταιρίες μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ με την Google όταν ζητούν από την πλέον δημοφιλή μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου να καταβάλει κάποιο ποσό όταν αναρτούν τους τίτλους από τις ειδήσεις που δημοσιεύουν.

«Η δημιουργία περιεχομένου δεν είναι χόμπι, είναι επάγγελμα» δήλωσε. «Καθώς ο κόσμος ψηφιοποιείται, πρέπει επίσης να ενισχύουμε τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς μας… Θέλω οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι συγγραφείς να πληρώνονται δίκαια για το έργο τους».

Η ΕΕ δεν είναι αρκετά κοινωνική

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρκετά κοινωνική. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη, πρόσθεσε.

Το όραμά του

Περιγράφοντας το όραμά του για την ΕΕ, σημείωσε την ανάγκη «να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη - μέλη και όχι εναντίον τους».

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι προς το συμφέρον των κρατών - μελών» συνέχισε και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιλέξει το μονοπάτι του εθνικισμού. «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες ενοποίησης και να περιορίσουμε τον χώρο ανάπτυξης του λαϊκισμού» σημείωσε στη συνέχεια. «Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας...Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα στα πιστεύω μας... και τα σφάλματά μας...», κατέληξε.

Τσίπρας μέσω Twitter

Η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση.

Δημοφιλή