Έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ για τυχόν διάπραξη οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων

Έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ για τυχόν διάπραξη οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων
Eurokinissi

Ελεγχόμενοι για υποθέσεις φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του Ιωάννης Βλαδίμηρος, έπειτα από ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων στο πλαίσιο των ερευνών για τις λίστες φοροδιαφυγής που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015.

Ο επιχειρηματίας Ιωάννης -Βλαδίμηρος Καλογρίτσας πρόσφατα κατέβαλε στις φορολογικές αρχές ποσό 4 εκατομμυρίων καθώς είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν επίσης αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του καταλογιζόμενου φόρου οδηγεί σε απαλλαγή από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ ο υπόχρεος μπορεί μετά την καταβολή του ποσού να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις υποθέσεις που εξετάζονται από τις δικαστικές Αρχές αφορά τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα, για ποσό περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για παραπομπή σε δίκη. Η δικογραφία αφορά φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς φαίνεται να προέκυψαν από ελέγχους των οικονομικών στοιχείων του επιχειρηματία αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων για ποσά περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα όπως δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο δικαστικές πηγές, ανοικτές είναι οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τυχόν διάπραξη οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων για εκατοντάδες περιπτώσεις φορολογουμένων μεταξύ των οποίων και γνωστοί επιχειρηματίες που τίθενται υπό έλεγχο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «όλοι ελέγχονται» μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν «προδικάζουν ούτε καταδικάζουν» μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κλήσεις σε εξηγήσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και απαγγελία κατηγοριών.

Η διερεύνηση των ανοικτών υποθέσεων που αφορούν «λίστες καταθετών εξωτερικού» ή προσώπων που διακίνησαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό και άλλων υποθέσεων οικονομικού αντικειμένου έφερε στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων γνωστούς επιχειρηματίες που απασχολούν την επικαιρότητα όπως οι περιπτώσεις εκδοτών και ιδιοκτητών καναλιών.

Έτσι στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή προσώπων που περιλαμβάνονται στα 65 CD τραπεζών για συναλλαγές που χρίζουν ελέγχου, πριν περίπου ένα μήνα με εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα τέθηκαν υπό δέσμευση περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ κ. Γιάννη Αλαφούζου μέχρι του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δέσμευση , με εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα, αφορά ανακολουθίες στα οικονομικά στοιχεία του, τις οποίες ο επιχειρηματίας καλείται να διευκρινίσει στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ώστε να κριθεί αν τίθεται ή όχι θέμα φοροδιαφυγής.

Εντολή δέσμευσης είχε εκδοθεί, πριν ένα χρόνο, από τους οικονομικούς Εισαγγελείς και σε βάρος του ιδιοκτήτη του ALPHA Δημήτρη Κοντομηνά για ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ. Ο κ. Κοντομηνάς είναι ήδη κατηγορούμενος για βαριές κακουργηματικές κατηγορίες στην δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στην δικογραφία για την υπόθεση αναφέρονται τόσο επισφαλείς δανειοδοτήσεις του επιχειρηματία ποσών μεγαλύτερων από 100 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και ζημιογόνα δημιουργία εταιρίας μεταξύ του ΤΤ και του κ. Κοντομηνά.

Οι δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ ,έρευνα που διενεργείται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς έχει φέρει ήδη ενώπιον τους, «μιντιάρχες» όπως ο επικεφαλής του ΔΟΛ κ. Σταύρος Ψυχάρης που έδωσε εξηγήσεις για τα δάνεια του ομίλου. Οι Εισαγγελείς έθεσαν στο αρχείο το σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε τα δάνεια προς την επιχείρηση αλλά απήγγειλαν κατηγορία κακουργηματικού βαθμού σε βάρος του εκδότη και στελεχών τράπεζας για προσωπικά δάνεια ποσών που φθάνουν τα 57 εκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν στον κ. Ψυχάρη.

Η έρευνα για τα δάνεια των ΜΜΕ αφορά τις περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο συνεχίζεται από τους Εισαγγελείς με στόχο κάθε περίπτωση που εντοπίζονται επισφαλείς χορηγήσεις ποσών να σχηματίζεται δικογραφία τόσο για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες όσο και τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή