Ούτε ο Τραμπ, ούτε η Κλίντον μίλησαν για την Υεμένη. Η Huffington Post τους ρώτησε

Ούτε ο Τραμπ, ούτε η Κλίντον μίλησαν για την Υεμένη. Η Huffington Post τους ρώτησε
A Yemeni inspects the rubble of a destroyed building following an air strike on a funeral ceremony in the capital Sanaa on October 8, 2016.Rebels in control of Yemen's capital accused the Saudi-led coalition fighting them of killing or wounding dozens of people in air strikes on Sanaa. The insurgent-controlled news site sabanews.net said that coalition planes hit a building in the capital where people had gathered to mourn the death of an official, resulting in 'dozens of dead or wounded'. / AFP
A Yemeni inspects the rubble of a destroyed building following an air strike on a funeral ceremony in the capital Sanaa on October 8, 2016.Rebels in control of Yemen's capital accused the Saudi-led coalition fighting them of killing or wounding dozens of people in air strikes on Sanaa. The insurgent-controlled news site sabanews.net said that coalition planes hit a building in the capital where people had gathered to mourn the death of an official, resulting in 'dozens of dead or wounded'. / AFP
MOHAMMED HUWAIS via Getty Images

Ουάσινγκτον - Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στον πόλεμο της Υεμένη, όπου ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξολοθρεύσει ύποπτους τρομοκράτες με βομβαρδισμούς, ενώ μια συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία σκοτώνει πολίτες με αμερικανικά εφόδια και με μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ.

Δεν θα γνωρίζατε όμως τίποτα από όλα αυτά εάν απλώς παρακολουθούσατε το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων το βράδυ της Κυριακής. Ακόμα και μετά από μία από τις πιο φονικές επιθέσεις της Σαουδικής Συμμαχίας, όταν βομβαρδίστηκε κηδεία στην πόλη Sanaa, την αρχαία πρωτεύουσα της Υεμένης, σκοτώνοντας περισσότερους από 140 ανθρώπους το Σάββατο, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, ούτε η Χίλαρι Κλίντον κλήθηκαν να απαντήσουν εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίζουν έναν σύμμαχο που φαίνεται να επιτίθεται σε αμάχους.

Από την στιγμή που οι συντονιστές δεν ρώτησαν τους υποψηφίους για την Υεμένη, εμείς το κάναμε (σ.σ. η αμερικανική έκδοση της Huffington Post). Όμως καμία από τις δύο εκστρατείες δεν απάντησε και οι δημόσιες δηλώσεις τους από μόνες τους δεν βοηθούν να καταλάβει κανείς εάν θα συνεχίσουν την πολιτική του Ομπάμα να στηρίζει την συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται ενάντια στους επαναστάτες Χούτι που έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο δυτικό κομμάτι της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας.

«Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που θα συζητήσουμε ως χώρα;», ρώτησε ο Άνταμ Μπάρον, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έζησε στην Υεμένη από το 2011 έως το 2014. «Δεν θα έπρεπε οι Αμερικανοί να ξέρουν ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στον πόλεμο της Υεμένης;».

Καθώς οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο, δεν βρίσκονται Αμερικανοί στρατιώτες στην Υεμένη και οι δύο πλευρές ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Υεμένη ελάχιστες φορές αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή προέδρου στις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο αδιάφοροι είναι οι Αμερικανοί για την Υεμένη γιατί οι δημοσκοπήσεις σπανίως κάνουν σχετικές ερωτήσεις.

Αυτό εξηγεί γιατί η Κλίντον και ο Τραμπ κατάφεραν να προωθούν την εκστρατεία τους εδώ και ένα χρόνο χωρίς να χρειαστεί να οργανώσουν ένα σχέδιο που θα ακολουθήσει η χώρα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι θα έκανε ο Τραμπ στη Υεμένη. Δεν υπάρχει κάποια αφορμή για να γίνει αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα και η τελευταία φορά που μίλησε για την Υεμένη ήταν τον Ιανουάριο. Δείτε εάν μπορείτε να βγάλετε νόημα:

«Τώρα μπαίνουν στην Υεμένη και βλέπεις την Υεμένη, δες... θα πάρουν την Συρία, θα πάρουν την Υεμένη, εκτός... εμπιστευτείτε με, πολλά καλά πράγματα θα συμβούν εάν μπω μέσα, όμως ας τα αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Παίρνουν την Συρία, παίρνουν και την Υεμένη. Τώρα δεν ήθελαν την Υεμένη, όμως έχεις δει ποτέ τα σύνορα μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας; Θέλουν την Σαουδική Αραβία. Τότε τι θα έχουμε; Θα έχουν το Ιράκ, θα έχουν το Ιράν, θα έχουν το Ιράκ, θα έχουν την Υεμένη, θα έχουν την Συρία, θα έχουν τα πάντα».

Εάν γινόταν ο Τραμπ πρόεδρος, θα είχαμε μάλλον ένα δύσκολο ξεκίνημα με την Σαουδική Αραβία. Ένα πρώην μέλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας παραβίασε τους διπλωματικούς κανόνες και άσκησε κριτική στην πρόταση του Τραμπ για απαγόρευση των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Η Κλίντον δεν έχει επίσης παρουσιάσει ένα σχέδιο. Όμως το παρελθόν της μας δίνει ορισμένα στοιχεία για το πως ενδέχεται να ενεργήσει. Το 2011 προχώρησε σε μια ιστορική επίσκεψη στην Υεμένη ενώ ήταν Υπουργός Εξωτερικών, όπου υποσχέθηκε μια «ισορροπημένη προσέγγιση» στην χώρα -δηλαδή κοινωνική και οικονομική στήριξη, αλλά και στήριξη στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να πίεζε για ειρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Χούτι.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Κλίντον θα έκανε τα πάντα για να περιορίσει την αμερικανική εμπλοκή στην Υεμένη. (...)

Μια προεδρία της Κλίντον θα μπορούσε να φέρει κοντά την Ουάσινγκτον και την Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της είναι μεγάλοι δωρητές στο Ίδρυμα Κλίντον. Ως υπουργός Εξωτερικών, η Κλίντον συμμετείχε στην διασφάλιση 29 δισ. δολάρια σε πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία. Ο εκπρόσωπος της καμπάνιας της, Τζον Ποντέστα, άνοιξε με τον αδελφό του, Τόνι, το 1988 μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που έχει πελάτη την Σαουδική Αραβία. Ο Τζον δεν εργάζεται πλέον στην εταιρεία, όμως ο Τόνι είναι μεγάλος δωρητής της εκστρατείας της Κλίντον. Ο Τόνι έχει αναλάβει κατά αποκλειστικότητα το συμβόλαιο ύψους 140.000 δολαρίων τον μήνα με την χώρα, σύμφωνα με την Washington Post.

Μια νέα κυβέρνηση μπορεί να φέρει ΄τον «μήνα του μέλιτος» (στις σχέσεις των δύο χωρών). Είναι πιθανό η Κλίντον να ασκήσει πίεση ώστε να παύσουν τα πυρά κατά αμάχων, με έναν τρόπο που ο Ομπάμα δεν μπορούσε. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι μια βελτίωση στις σχέσεις των χωρών θα σήμαινε ότι η Ριάντ θα ήταν πιο προσεχτική στην Υεμένη. Και εάν συνεχιστούν οι θάνατοι πολιτών από τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς την Κλίντον να είναι πρόθυμη να διακόψει την στήριξη που της παρέχεται.

Την ίδια στιγμή, ο ρόλος των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης θα συνεχίσει να κλιμακώνεται. Μετά το τέλος του ντιμπέιτ της Κυριακής, κάποιος από περιοχή των Χούτι εξαπέλυσε δύο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα. Αστόχησε. Όμως ο στόχος τους ήταν ένα πλοίο του αμερικανικού ναυτικού.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή