Με καθυστέρηση έρχεται ο ανασχηματισμός. Όλα τα σενάρια για τους νέους πρωταγωνιστές στην κυβέρνηση

Με καθυστέρηση έρχεται ο ανασχηματισμός. Όλα τα σενάρια για τους νέους πρωταγωνιστές στην κυβέρνηση
Eurokinissi

Πίσω πηγαίνει ο αναμενόμενος ανασχηματισμός εξαιτίας των ανατροπών που έφερε η αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό ανασχηματισμός θα γίνει και το χρονικό πλαίσιο, αν και κάπως αόριστο, ορίστηκε για μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ερώτημα που μένει, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ποιοι θα μείνουν στα υπουργεία τους και ποιοι θα φύγουν.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει ξαναγράψει η HuffPost Greece, ότι μετά το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε το «ενιαίο πολιτικό κέντρο» (δηλαδή το Πολιτικό Συμβούλιο) που ήταν ζητούμενο κατά την προηγούμενη περίοδο. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση για ανασχηματισμό και το περιεχόμενό του και μετά ο πρωθυπουργός να βάλει την δική του πινελιά με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνει.

Όσον αφορά στο σκεπτικό του πρωθυπουργού να καθυστερήσει τον ανασχηματισμό για μετά την δεύτερη αξιολόγηση έχει λογική δεδομένου ότι δεν θα ήταν καλό να υπάρξουν αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όμως μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει ένας νέος πολιτικός κύκλος, όπως εκτιμά ο κ. Τσίπρας.

Το νέο σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, στην ηλικία των 40 και θα δοθεί έμφαση στην «αναδόμηση» των αναπτυξιακών – επενδυτικών υπουργείων και των υπουργείων που εμπλέκονται στη μεταναστευτική πολιτική.

Στο Μαξίμου, όπως έχει επισημάνει η HuffPost Greece, θεωρούν ότι υπάρχει πια μία «γενιά» στελεχών που αναδείχθηκαν και «ψήθηκαν» τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να σημαίνει ότι όλοι θα γίνουν υπουργοί (Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Κουτεντάκης, Καλογήρου, Αχτσιόγλου, Παπαγιαννάκος, Παπαδοπούλου κ.α.).

Όσον αφορά στα ονόματα που ακούγονται. Στο πλαίσιο της αναδόμησης στα επενδυτικά υπουργεία πολύ έντονα ακούγεται η υπουργοποίηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα. Από τους ίδιους «κύκλους» προωθείται και η απόδοση στον Γιάννη Δραγασάκη ενός επιτελικού ρόλου σε όλο τον κύκλο της οικονομίας όπου καμία απόφαση δεν θα λαμβάνεται ερήμην του. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα, αυτή η εξέλιξη δημιουργεί προβλήματα και δεν είναι τόσο σίγουρη, καθώς τα οικονομικά θέματα χειρίζονται ισχυροποιημένοι υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κομβικά είναι τα υπουργεία Εσωτερικών όπου λέγεται ότι αναζητείται κάποια γυναίκα, αλλά και το αναλόγου κύρους υπουργείο στο οποίο θα μετακινηθεί σε μία τέτοια περίπτωση ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο επίσης ΠΑΣΟΚογενής Χρήστος Σπίρτζης λέγεται ότι παραμένει στο υπουργείο Υποδομών, ενώ ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Ρόλο αναμένεται ότι θα αναλάβουν οι Γιώργος Τσίπρας και Στάικος, αλλά και οι κυρίες Βάκη και Αχτσιόγλου.

Βέβαιο θεωρείται πως η κυρία Γεροβασίλη αν και θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα θα «χάσει» τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Αμφίβολο παραμένει τι θα κάνει ο κ. Γιάννης Μουζάλας, εάν δηλαδή θα αναλάβει το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή εάν σε αυτό θα πάει ο κ. Βίτσας.

Το βέβαιο είναι ότι οι μέρες που έρχονται φέρνουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Δημοφιλή