Αναταραχή στο CDU. Βουλευτές ζητούν την αποχώρηση του Βερολίνου από το ελληνικό πρόγραμμα

Αναταραχή στο CDU. Βουλευτές ζητούν την αποχώρηση του Βερολίνου από το ελληνικό πρόγραμμα
German Chancellor and leader of the conservative Christian Democratic Union party CDU Angela Merkel leaves the CDU party convention in Essen, Germany, December 7, 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach
German Chancellor and leader of the conservative Christian Democratic Union party CDU Angela Merkel leaves the CDU party convention in Essen, Germany, December 7, 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Wolfgang Rattay / Reuters

Νέα αναταραχή στους κόλπους των συγκυβερνώντων χριστιανικών κομμάτων φέρεται να προκαλεί η εκκρεμούσα συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζει η λαϊκή εφημερίδα «Bild», σύμφωνα με την οποία, συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν στο ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας εμφανίζονται οργισμένοι, ζητώντας ακόμη και την αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η εφημερίδα παραθέτει μεταξύ άλλων δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Μίχαελ Φουξ, ο οποίος τονίζει ότι «το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει. Έτσι έχει συμφωνηθεί!». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ισχυρής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο, Κρίστιαν φον Στέτεν, φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι, εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, ο ειδικός των Χριστιανοκοινωνιστών για χρηματοοικονομικά ζητήματα έκανε λόγο για «όργιο βαυκαλισμού», το οποίο «δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να δέχονται» οι βουλευτές.

Handelsblatt: Τσακωμένοι μεταξύ τους είναι προ πάντων οι δανειστές

Για «ανεκπλήρωτη υπόσχεση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο με τεχνογνωσία όσο και με χρήματα, κάνει λόγο σε σχόλιό της «Handelsblatt», η οποία σημειώνει ότι «δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πότε και το πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας». Ως εκ τούτου, σημειώνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «ορισμένοι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης γίνονται νευρικοί και πιέζουν για τήρηση της δέσμευσης».

Ο σχολιαστής της οικονομικής εφημερίδας επισημαίνει ότι η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ταμείου μαίνεται από το ξεκίνημα του ελληνικού προγράμματος και «μέχρι σήμερα δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πώς μπορεί να λυθεί. Αντιθέτως: όσο περισσότερο πλησιάζουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τόσο λιγότερο μπορεί να υποχωρήσει ο Σόιμπλε. Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα (σ.σ. όπως απαιτεί το ΔΝΤ) δεν είναι δημοφιλή. Και ο Γερμανός υπουργός τα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά», γράφει η Handelsblatt για να καταλήξει με την παρατήρηση: «Με τη διαρκή αθέτηση των δεσμεύσεών της η κυβέρνηση στην Αθήνα αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια αιτία διαρκούς αντιπαράθεσης με τους δανειστές της. Αυτή την ώρα όμως τσακωμένοι μεταξύ τους είναι προ πάντων οι δανειστές».

Σβεν Γκίγκολντ: «Η υπερχρέωση της Ελλάδας παρεμποδίζει τις επενδύσεις»

«Ο αγώνας κατά της ανεργίας και της φτώχειας είναι καταδικασμένος σε αποτυχία, διότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει υπεβολικά φιλόδοξα μέτρα, τα οποία επικρίνει ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Σβεν Γκίγκολντ, εμπειρογνώμονας των Πρασίνων για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γράφει η «Welt».

«Ήδη σήμερα ο κίνδυνος της υπερχρέωσης παρεμποδίζει τις επενδύσεις. Η χώρα δεν θα μπορέσει έτσι να σταθεί στα πόδια της. Το Eurogroup αποφάσισε επιφανειακές μόνον αλλαγές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτά δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό», προσέθεσε.

Ο κ. Γκίγκολντ χαρακτήρισε επίσης ως αντιπαραγωγικό το αίτημα ορισμένων Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών να αποχωρήσει η Γερμανία από το πρόγραμμα βοήθειας αν δεν παραμείνει το ΔΝΤ. Η απαίτηση αυτή δεν συμβάλλει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κρίση στην Ελλάδα, κατά τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή