Αναζητείται στρατηγική στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Τα ανοιχτά μέτωπα, το κλίμα και οι προσδοκίες

Αναζητείται στρατηγική στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Τα ανοιχτά μέτωπα, το κλίμα και οι προσδοκίες
Athens, Attica, Greece, Europe
Athens, Attica, Greece, Europe
Lonely Planet via Getty Images

Πεδίο μάχης έχει αρχίσει να θυμίζει το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με όλους τους παίχτες να επιχειρούν να αναδείξουν το λάθος του άλλου. Την ώρα που στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ύψος των πλεονασμάτων και τις προβλέψεις του Ταμείου έχει φουντώσει για τα καλά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήταν τουλάχιστον ηλεκτρισμένο. Οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών επιχειρούν να βολιδοσκοπήσουν τον «αντίπαλο» σχετικά με τις προθέσεις του.

Υπό αυτές τις συνθήκες στο Οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να μετρήσουν κέρδη και ζημιές από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και να αποφασίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Σε τεχνικό επίπεδο οι διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει κανονικά με τα κλιμάκια των θεσμών σε συνεργασία με τα στελέχη των υπουργείων να επιχειρούν να κλείσουν έως την Παρασκευή (ίσως και μερικές ημέρες ακόμα εάν κριθεί αναγκαίο) όσο το δυνατό περισσότερα θέματα από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μπορεί ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής διαπραγμάτευσης εντός του 2016 να έχει χαθεί, ωστόσο παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι μέχρι την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών το πρόγραμμα των συναντήσεων θα είναι ιδιαίτερα πυκνό.

Ωστόσο, αν και η πρόθεση της Ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, οι τελευταίες εξελίξεις βάζουν και νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε, αλλά και οι πληροφορίες που υπάρχουν, μετά από το μπαράζ ανακοινώσεων και διαρροών τις οποίες προκάλεσε το άρθρο του Πόλ Τόμσεν, είναι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των θεσμών. Ο προβληματισμός για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι διάχυτος σε όλες τις πλευρές, ειδικά από τη στιγμή που οι διαφωνίες έχουν πάρει πλέον επίσημο χαρακτήρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και την εν εξελίξει αξιολόγηση με στόχο να κλείσει όσο το δυνατό περισσότερα μέτωπα.

Ήδη για σήμερα έχει προγραμματιστεί οι δύο πλευρές να εξετάσουν την πρόοδο δύο ιδιαίτερα κρίσιμων θεμάτων . Το πρώτο ραντεβού θα αφορά των εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς αν και πληροφορίες από την Ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό στάδιο, ακόμα μένουν να κλείσουν σημαντικά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η διαπραγμάτευση είχε κολλήσει στο ενδεχόμενο να ενταχθούν μαζικά στον νέο νόμο χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών.

Και αυτό γιατί οι δανειστές εκτιμούν ότι οι νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή από τις υφιστάμενες και με περισσότερες μηνιαίες δόσεις , γεγονός που θα προκαλέσει πρόβλημα στα Δημόσια έσοδα. Τις ημέρες που μεσολάβησαν υπήρχε ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ κυβέρνηση και θεσμών προκειμένου να βρεθεί λύση. Αυτή η πρόοδος αναμένεται να εξεταστεί στη μεσημεριανή συζήτηση με τους δανειστές.

Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί είναι οι προετοιμασίες για τη λειτουργία του Υπερταμείου, καθώς το Eurogroup ξεκαθάρισε ότι όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος του χρόνου.

Δημοφιλή