Στη Μιανμάρ η απεσταλμένη του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα, για τις διώξεις κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια

Στη Μιανμάρ η απεσταλμένη του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα, για τις διώξεις κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια

Η Γιανγκί Λι απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ έφτασε στη χώρα για μια 12ήμερη επίσκεψη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις καταγγελίες περί κακοποίησης και διώξεων εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Από τον Οκτώβριο 50.000 Ροχίνγκια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας μιας επιχείρησης του στρατού που ξεκίνησε ως αντίποινα για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν από ενόπλους στις 9 Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών τμημάτων στην επαρχία αυτή.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν τις κακοποιήσεις στις οποίες υποβάλλονται από τον στρατό της Μιανμάρ: ομαδικοί βιασμοί, φόνοι, βασανιστήρια.

Συνολικά τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 34.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υπό την βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι στην Πολιτεία Ραχίν διεξάγεται μια νόμιμη επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας.

Η Λι πρόκειται να επισκεφθεί την Πολιτεία αυτή, όπου ζουν κυρίως Ροχίνγκια και διεξάγεται η αστυνομική επιχείρηση, την οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ Γιανγκόν, την πρωτεύουσα Ναϊπγιντάου και την Πολιτεία Καχίν, όπου οι αρχές μάχονται κατά των αυτονομιστών ανταρτών, όπως ανέφερε το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν δείξει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επαγρυπνεί και να παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Μιανμάρ, τόνισε η Λι σε ανακοίνωσή της.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μιανμάρ πρόκειται επίσης να ερευνήσει τις επιπτώσεις στους πολίτες των εντεινόμενων μαχών μεταξύ του στρατού και των ανταρτών στις Πολιτείες Καχίν και Σαν.

Δημοφιλή