WP: Τεχνικοί υπολογιστών στέλνουν επί πληρωμή τα «ύποπτα» αρχεία που εντοπίζουν στο FBI

WP: Τεχνικοί υπολογιστών στέλνουν επί πληρωμή τα «ύποπτα» αρχεία που εντοπίζουν στο FBI
Adult caucasian man unscrewing motherboard on a laptop. He's an employee at computer maintenance and service shop. He's using standing magnifying glass with light, The man is wearing blue shirt with rolled back sleeves.
Adult caucasian man unscrewing motherboard on a laptop. He's an employee at computer maintenance and service shop. He's using standing magnifying glass with light, The man is wearing blue shirt with rolled back sleeves.
gilaxia via Getty Images

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι τεχνικοί σε μια από την μεγαλύτερη αλυσίδα επισκευής υπολογιστών στην Αμερική διεξήγαγαν έρευνες στα αρχεία των πελατών για την εξεύρεση «ύποπτου υλικού», όπως εικόνες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας, για χάρη του FBI. Η αποκάλυψη έρχεται από την Washington Post και φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τις μεθόδους που ακολουθούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση των απλών πολιτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάλληλοι της εταιρείας «Best Buy» φέρονται να χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο λογισμικό για την ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων για τον εντοπισμό υλικού παιδικής πορνογραφίας ή άλλου παράνομου περιεχομένου. Εάν εντόπιζαν κάτι ύποπτο, ειδοποιούσαν το FBI, το οποίο με την σειρά του τους έδινε κάποια χρηματική ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους. Η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια μετά την είδηση ότι τεχνικός υπολογιστών εντόπισε ίχνη υλικού παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή γιατρού στην Καλιφόρνια, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες.

Η Washington Post επισημαίνει ότι εγείρονται σημαντικά θέματα αναφορικά με τις αυθαίρετες έρευνες σε υπολογιστές χωρίς την διαταγή των εισαγγελικών αρχών. Οι υπάλληλοι της Best Buy -ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας τεχνολογίας- έχουν το δικαίωμα να ερευνήσουν τον υπολογιστή κάποιου, εφόσον απώτερος στόχος τους είναι να εντοπίσουν τυχόν βλάβες ή να επαναφέρουν χαμένα αρχεία. Ωστόσο, εάν πληρωθούν από μια μυστική, κρατική υπηρεσία για αυτές τις έρευνες, τότε θεωρούνται τυπικά «πράκτορες» και χρειάζονται ειδική άδεια για τις έρευνές τους.

Εκπρόσωπος της Best Buy ονόματι Τζεφ Σέλμαν διέψευσε ότι διεξάγονται ειδικές έρευνες για χάρη του FBI και ισχυρίστηκε ότι, μόνο εάν ο τεχνικός εντοπίσει τυχαία κάτι «ύποπτο» ειδοποιείται η υπηρεσία πληροφοριών. Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, e-mails εργαζομένων της εταιρείας τεχνολογίας και πρακτόρων του FBI δείχνουν μια πολύχρονη και εξαιρετικά «στενή» σχέση των δύο μερών. Η υπηρεσία πληροφοριών φαίνεται να μοιράζει αμοιβές των 500 δολαρίων σε όσους αποστέλλουν υλικό που τους βοηθά στην δουλειά τους.

Εκτός από το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της παραβίασης της ιδιωτικότητας, τίθεται και το ζήτημα της αξιοπιστίας της πηγής των πληροφοριών. Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται για τις πληροφορίες που παρέχουν, δεν είναι απίθανο να κατασκευάσουν ένα ενοχοποιητικό στοιχείο, το οποίο στην συνέχεια θα «φυτέψουν» σε έναν «αθώο» υπολογιστή. Ακόμα, θα μπορούσαν να χρηματιστούν από άλλη πηγή για να επιβαρύνουν κάποιον επιχειρηματία ή πολιτικό με ένα αδίκημα. Οι εργαζόμενοι της Best Buy δεν έχουν περάσει εξάλλου ούτε από την διαδικασία επιλογής, ούτε από την εκπαίδευση των πρακτόρων του FBI.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως, εάν αποδειχτεί ότι οι τεχνικοί της Best Buy ερευνά τους υπολογιστές που προορίζονται για επισκευή σε βαθμό μεγαλύτερο από όσο τους επιτρέπει η συμφωνία που έχουν κάνει με τους πελάτες τους, είναι αναμενόμενη να ανοίξουν δικαστικά μέτωπα, ενώ θα υπάρξουν πιέσεις για αλλαγή του νομικού πλαισίου για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Δημοφιλή