Ποινές κάθειρξης έως και 142 ετών θέλει ο Εισαγγελέας της Τουρκίας για τους ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Φυλάκιση έως και 142 ετών θέλει ο Εισαγγελέας της Τουρκίας για τους ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
File Photo: Co-chairs of the pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP), Selahattin Demirtas and Figen Yuksekdag celebrate election results during a news conference in Istanbul, Turkey, June 7, 2015. REUTERS/Murad Sezer/File Photo
File Photo: Co-chairs of the pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP), Selahattin Demirtas and Figen Yuksekdag celebrate election results during a news conference in Istanbul, Turkey, June 7, 2015. REUTERS/Murad Sezer/File Photo
Murad Sezer / Reuters

Ποινές κάθειρξης έως και 142 ετών ζητά ο Εισαγγελέας να επιβληθεί στους συμπρόεδρους του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP με τις διωκτικές αρχές να έχουν συγγράψει πολυσέλιδη δικογραφία στην οποία περιγράφουν βαρύτατα ποινικά αδικήματα τα οποία αφορούν εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή για συνέργεια με το απαγορευμένο στην Τουρκία ΡΚΚ. Όπως βέβαια έχει καταστεί σαφές από την τουρκική ρητορική και τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν των συλλήψεων του Νοεμβρίου, το καθεστώς της Άγκυρας διώκει στην πραγματικότητα το ίδιο το κόμμα, το πρώτο φιλοκουρδικό που κατάφερε να περάσει το κατώφλι της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δίνοντας φωνή στην κυνηγημένη, καταπιεσμένη κουρδική μειονότητα.

Αν και η δίωξη έχει στόχο την πολιτική δράση των δύο συμπροέδρων, ο Εισαγγελέας θέτοντας θέμα «τρομοκρατικής δράσης» ζητά να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 142 ετών στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και έως 83 ετών στην Φιγκέν Γιουσκεκντάγ.

Μεταξύ των κατηγοριών που αποδίδονται στον Ντεμιρτάς, όπως αναφέρει η Hurriyet, είναι πως βρίσκεται στην ηγεσία τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και άλλες όπως περί «προπαγάνδας» υπέρ της τρομοκρατίας «υποκίνηση βίας και μίσους» κα. Η δε Γιουσκεκντάγ κατηγορείται επίσης για «υποκίνηση βίας και μίσους», για «προτροπή ατόμων στη διάπραξη εγκλημάτων» κα.

Αμφότεροι συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με περισσότερους από 10 βουλευτές του κόμματος, δημάρχους που εξελέγησαν με το HDP και στελέχη αλλά και απλούς ψηφοφόρους ενώ παράλληλα είχαν εκδηλωθεί οργανωμένες πορείες και συγκεντρώσεις κατά του κόμματος που κατέληξαν σε βανδαλισμούς κεντρικών γραφείων.

Σημειώνεται πως ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνεχίζει να κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί, καθώς εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Παρ' όλα αυτά τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία του HDP πριν τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία το 2015 βρίσκονταν σε προωθημένες συνομιλίες με την κυβέρνηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, κάτι που δεν έγινε κυρίως με ευθύνη του Ερντογάν που ήταν εξ αρχής αντίθετος.

Το HDP έλαβε το 13,12% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου του 2015, εξασφαλίζοντας 80 από τις 550 έδρες της Εθνοσυνέλευσης μέχρι πρόσφατα έλεγχε τους περισσότερους δήμους στην νοτιοανατολική Τουρκία. Οι περισσότεροι βέβαια καθαιρέθηκαν ενώ ολόκληρες περιφέρειες έχουν τεθεί υπό το πιο σκληρό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, τελώντας ανά περιόδου υπό πλήρη πολιορκία από δυνάμεις του στρατού ενώ διευρυμένες είναι και οι από αέρος στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά κουρδικών στόχων ήδη από το καλοκαίρι του 2015.

Δημοφιλή