Με την ασφάλεια της υπεραπόδοσης της οικονομίας η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του «κόφτη» ή ενός άλλου «μηχανισμού» για μετά το 2018. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ένα λόγο για ένα «μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί γιατί τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιβάλλουν την εφαρμογή του».
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προτείνει να κλείσουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης που σημαίνει να κλείσουν οι στόχοι για το μεσοπρόθεσμο και για τα πλεονάσματα μετά το 2018, και μετά να συμφωνηθεί η εφαρμογή του μηχανισμού, που θα μοιάζει σαν μία επέκταση του κόφτη.
«Συζητάμε για ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», αλλά «εφόσον συμφωνηθούν τα πάντα και το μόνο που μένει είναι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πραγματικότητα, που είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε εμφατικά: «το κάνουμε μόνο για να αμβλύνουμε τις υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξεις του ΔΝΤ».
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τι μπορεί να περιλαμβάνει ο «μηχανισμός» που προτείνει απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενό του. «Όποιος και αν είναι, και ότι και αν περιλαμβάνει δεν θα εφαρμοστεί, δεν υπάρχει λόγο, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει», τόνισε. Βασικό στοιχείο που ενισχύει τις κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι δεν θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός είναι τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 4,39 δις ευρώ, δηλαδή ήταν α) 1,6 δις ευρώ πάνω από το στόχο του 1,9 δις ευρώ που είχε τεθεί, και β) αυξημένο κατά 2,3 δις ευρώ έναντι του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
Μόνο για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα νέα διαπραγμάτευση με Σόιμπλε
Ο Δ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι αν δεν συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότης, θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις, και εκτίμησε ότι αυτές δεν θα αφορούν νέα μέτρα, αλλά μόνο την διευθέτηση του ζητήματος των συμμετεχόντων. «Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για αλλαγή στόχων και αλλαγή μέτρων, καθώς υπάρχει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό μονοπάτι. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αφορά το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα», είπε και υπενθύμισε ότι είναι πάγια και γνωστή η θέση της Γερμανίας ότι αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία από την Ομοσπονδιακή Βουλή.