Φοιτήτρια του Χάρβαρντ είχε προτάσεις για δουλειά από Google, Apple και Facebook. Αυτές είναι οι συμβουλές της

Φοιτήτρια του Χάρβαρντ είχε προτάσεις για δουλειά από Google, Apple και Facebook. Αυτές είναι οι συμβουλές της
Graduating students wear red tape on their caps in solidarity with victims of sexual abuse during the 363rd Commencement Exercises at Harvard University in Cambridge, Massachusetts May 29, 2014. REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES - Tags: EDUCATION)
Graduating students wear red tape on their caps in solidarity with victims of sexual abuse during the 363rd Commencement Exercises at Harvard University in Cambridge, Massachusetts May 29, 2014. REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES - Tags: EDUCATION)
Brian Snyder / Reuters

Επτά συμβουλές για το πώς θα τα πάτε καλά σε συνεντεύξεις για δουλειά δίνει μέσω του blog της (Optimize Guide) η Τζέσικα Πόιντινγκ, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που έλαβε προτάσεις για πρακτική από τη Google, την Apple, το Facebook, τη Microsoft, καθώς και McKinsey, Bain, Goldman Sachs, Morgan Stanley.

Η Πόιντινγκ, που σπουδάζει επιστήμη υπολογιστών και φυσική έλαβε προτάσεις για θέσεις σε τομείς από software engineering και data science μέχρι investment banking, trading κ.α. Όσον αφορά στο πώς τα κατάφερε, η ίδια υποστηρίζει πως οφείλεται στο ότι ήταν προετοιμασμένη και χαλαρή στις συνεντεύξεις. Οι επτά συμβουλές της έχουν ως εξής:

1-Διαβάστε από τους ειδικούς: Αντιμετωπίζει τις συνεντεύξεις σαν τεστ σε τάξη, διαβάζοντας πριν πάει. «Μελετώ το υλικό από βιβλία και λύνω προβλήματα πριν το τεστ. Συνήθως υπάρχει ένα στάνταρ βιβλίο για κάθε βιομηχανία».

2- Αναπτύξτε μια δομή για επίλυση προβλημάτων: «Δεν θέλετε να μείνετε χωρίς κάτι να πείτε, επειδή δεν ξέρετε πώς να αρχίσετε. Το να έχετε μια δομή στο μυαλό σας για τη συνέντευξη σας βάζει σε τρόπο σκέψης επίλυσης προβλημάτων και επίσης επιτρέπει πιο καθαρή επικοινωνία με αυτόν που σας παίρνει τη συνέντευξη».

3- Εξασκηθείτε και φτιάξτε στρατηγική: «Είναι σημαντικό να εξασκηθείτε σε συνθήκες συνέντευξης πριν τη συνέντευξη. Αν η σχολή σας προσφέρει πρόβες για συνεντεύξεις, εκμεταλλευτείτε το...επιπλέον μπορείτε να διαμορφώσετε στρατηγική για τα χρονικά πλαίσια των συνεντεύξεων για να έχετε τον χρόνο εξάσκησης που χρειάζεστε. Αν έχετε μια δουλειά στην οποία ονειρεύεστε να πάτε στα αλήθεια, τότε κάντε συνεντεύξεις σε άλλες δουλειές πριν από τη συνέντευξη σε αυτήν».

4- Να έχετε «επιλογή Β»: Για να είστε χαλαροί σε μια συνέντευξη πρέπει να έχετε μια «επιλογή Β»- μια εναλλακτική για το ενδεχόμενο να μην σας πάρουν για δουλειά ή πρακτική.

5- Βάλτε χρόνο στο πρόγραμμά σας: «Χρειάζεστε χρόνο για να διαβάζετε, να ταξιδεύετε και να εξασκείστε για συνεντεύξεις...Θα έπρεπε να αφιερώνετε λίγες ώρες κάθε ημέρα σε εξάσκηση για συνεντεύξεις».

6- Δημιουργήστε μια «βάση δεδομένων» με ερωτήσεις: «Για κάθε συνέντευξη που κάνετε, να γράφετε τι κάνατε καλά και τι θα κάνατε καλύτερα. Επιπλέον, γράψτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις...μετά από αρκετές ερωτήσεις και προβλήματα, θα αρχίσετε να διαβλέπετε τάσεις και μοτίβα, και θα γίνετε πιο γρήγοροι στην επίλυση προβλημάτων».

7-Να ξέρετε όλες τις ερωτήσεις συμπεριφοράς: «Θα έπρεπε να έχετε ήδη απαντήσεις στο 90% των συμπεριφορικών ερωτήσεων που θα σας κάνουν σε μια συνέντευξη...συνήθως υπάγονται σε κάποιες κατηγορίες- ηγεσία, ομαδική δουλειά, προκλήσεις και επιτυχίες. Θα πρέπει να βρείτε ιστορίες από τη ζωή σας που εμπίπτουν σε αυτές. Να τις γράψετε και να ξέρετε όλες τις λεπτομέρειες. Είναι σημαντικό να γράψετε τις απαντήσεις σας σε συμπεριφορικές ερωτήσεις πριν τη συνέντευξη. Πολλοί ρωτούν κοινές ερωτήσεις, όπως “πείτε μου για μια φορά που ήσασταν σε ομάδα και κάτι πήγε στραβά”. Γράψτε απαντήσεις για κοινές συμπεριφορικές ερωτήσεις που πάντα θα εξηγούν το πώς ενεργήσατε».

Δημοφιλή