Μήνυση Γιάννη Λαγού κατά της Τατιάνας Στεφανίδου

Μήνυση Γιάννη Λαγού κατά της Τατιάνας Στεφανίδου
Eurokinissi

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της δημοσιογράφου Τατιάνας Στεφανίδου υπέβαλε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. Το βράδυ της Πέμπτης, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρουσίου μετέβησαν στον τηλεοπτικό σταθμός «Ε» για να εκτελέσουν την μήνυση στα πλαίσια του αυτοφώρου, χωρίς ωστόσο να την εντοπίσουν. Η δικογραφία θα σταλεί σήμερα στον Εισαγγελέα, ενώ το περιστατικό σχολίασαν με επικριτική διάθεση πολίτες μέσω των social media, αλλά και κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η φίμωση των δημοσιογράφων δεν έχει καμία τύχη».

«Μετά την τραμπούκικη επίθεση στο σχολείο του Περάματος, ο υπόδικος για εγκληματικές ενέργειες βουλευτής της Χ.Α., Γιάννης Λαγός, κατέθεσε μήνυση κατά της δημοσιογράφου Τατιάνας Στεφανίδου, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως "διωκόμενος". Να γνωρίζει καλά, αυτός κι οι ομοϊδεάτες του πως η απόπειρά τους να αποτρέψουν το δικαίωμα των προσφύγων στη μόρφωση, όπως και η φίμωση των δημοσιογράφων δεν θα έχουν καμία τύχη. Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία».

«Το Ποτάμι» καταδίκασε το περιστατικό, ζητώντας να αλλάξει ο «αναχρονιστικός νόμος» περί Τύπου:

«Είναι το δεύτερο κρούσμα εντολής σύλληψης δημοσιογράφου σε λίγες μέρες. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η Τατιάνα Στεφανίδου ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής. Οι ναζιστές θίχτηκαν από τον χαρακτηρισμό “τραμπούκος” για την τραμπούκικη επίθεση στους στο σχολείο στο Πέραμα. Είναι καθήκον του δημοκρατικού κόσμου να καταδικάσει τις διώξεις δημοσιογράφων και να σταθεί στο πλευρό τους. Είναι ώρα επιτέλους να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος περί τύπου τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις διατηρούν. Παράλληλα εκείνοι που προωθούν σχέδια ελέγχου της ενημέρωσης και στοχοποιούν φωνές που τους ασκούν κριτική, πρέπει να προβληματιστούν για τους δρόμους που ανοίγουν».

Η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να κατονομάσει την κ. Στεφανίδου, προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:

«Κανείς δεν εχει το δικαίωμα περιορισμού και πολύ περισσότερο δίωξης της ελευθερίας του Τύπου. Ο εκφοβισμός των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. δεν πρόκειται να περάσει, πόσο μάλλον όταν προέρχεται απο θρασύτατους υπόδικους εκφραστές της Χρυσής Αυγής.

Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες σε κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της».

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «φασιστικές μεθόδους εκφοβισμού»:

«Φαίνεται ότι οι Χρυσαυγίτες βουλευτές εξαντλούν τον δήθεν τσαμπουκά τους σε σχολεία και σε δημοσιογράφους. Η νέα Ακροδεξιά επίθεση θα βρει εμπόδιο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Οι φασιστικές μέθοδοι εκφοβισμού δεν θα περάσουν. Ταυτόχρονα, όσοι ακολούθησαν πρόσφατα ίδιες τακτικές, όπως ο Καμμενος, να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη».

Επικριτικό ήταν και το ΚΚΕ:

«Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον όσων αντιστέκονται στο ρατσιστικό της παραλήρημα κι αποκαλύπτουν τους τραμπουκισμούς της, αυτή τη φορά ζητώντας διώξεις και συλλήψεις δημοσιογράφων. Την απάντηση στη Χρυσή Αυγή δίνουν καθημερινά οι δεκάδες φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος, της νεολαίας που καταδικάζουν τις φασιστικές πρακτικές κι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Το περιστατικό καταδίκασε και η Ένωση Κεντρώων:

«Είμαστε αντίθετοι με τέτοιες μεθόδους που φιμώνουν τις ελεύθερες φωνές και λειτουργούν σε βάρος της Δημοκρατίας. Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή και στην περίπτωση των συλλήψεων των δημοσιογράφων από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", έτσι και στην περίπτωση της Τατιάνας Στεφανίδου, θεωρούμε ότι τέτοιες κινήσεις και ιδιαίτερα από την Χρυσή Αυγή, αντίκεινται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και εγκαινιάζουν περίοδο λογοκρισίας των ΜΜΕ».

Το περιστατικό σχολίασε και η ίδια η κ. Στεφανίδου μέσω της ιστοσελίδας της, που έκανε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσής της:

«Ένα περιπολικό έξω από το σπίτι μου για ώρες κι ένα έξω από το Έψιλον μέχρι τα μεσάνυχτα. Ούτε η Πόλα Ρούπα! Η αστυνομία με αναζητούσε για να με συλλάβει κατόπιν μήνυσης του υπόδικου Χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγού. Αιτία η κριτική που του άσκησα στην εκπομπή μου για την βίαιη εισβολή αυτού και των συντρόφων του σε σχολείο του Περάματος. Την είδηση προέβαλαν όλα τα Μέσα και εκδόθηκε την ίδια μέρα καταδικαστική ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας. Η στοχοποίησή μου λοιπόν από το Ναζιστικό μόρφωμα προφανής. Η μήνυση δεν ήταν παρά μια προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσής μου.

Με αναρτήσεις τους στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλαν ότι κρύβομαι μέχρι να παρέλθει το αυτόφωρο. Ζητούσαν λυσσαλέα να τηρηθεί η διαδικασία, να συλληφθώ και να περάσω τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα. Αλήθεια ο Κασιδιάρης πού ήταν όταν τον έψαχναν να τον συλλάβουν για το ξύλο στη Λιάνα;

Ο Κασιδιάρης χτύπησε γυναίκα, ο Λαγός έσπρωχνε την πόρτα του σχολείου - όπως κατέγραψαν οι κάμερες - σε γυναίκες κατά πλειοψηφία μανάδες και καθηγήτριες, που του ζητούσαν να απομακρυνθεί. Επέλεξε εμένα, μια γυναίκα δημοσιογράφο να μηνύσει.

Θέλω λοιπόν να σας διαμηνύσω ότι αν και γυναίκα… φοράω συχνά παντελόνια. Δεν σας φοβάμαι. Σήμερα θα είμαι και πάλι μάχιμη και έτοιμη να καταγγείλω το άδικο, να προστατέψω τους αδύναμους και να κάνω ελεύθερα τη δουλειά μου. Γιατί η Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσει να μου στερήσετε το δικαίωμα αυτό.

Πολλά ευχαριστώ σε όλους για τη συμπαράσταση και τα μηνύματα αγάπης.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Τατιάνα»

Δημοφιλή