Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις. Πρόοδος στα περιφερειακά, διαφωνίες σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις. Πρόοδος στα περιφερειακά, διαφωνίες σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό
eurokinissi

Πρόοδος καταγράφηκε σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ δανειστών και Αθήνας παραμένουν στο εργασιακό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό . Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από το τέλος της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με την οποία ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση». Προκειμένου, όπως επισήμανε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Τα τρία βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είναι:

  1. Το μέγεθος του πακέτου από το 2019 και η επιμονή για συνολικό πακέτο μέτρων στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ).
  2. Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).
  3. Τα εργασιακά.

Για τα εργασιακά κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε:«Η κυβερνηση έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out. Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».

Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Σημειώνεται ότι, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί...».

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ανέβηκαν στον 11ο όροφο του ξενοδοχείο Χίλτον προκειμένου να μετάσχουν στη συνεδρίαση του EwG μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ την Παρασκευή (10/3) αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Βέλγιο: Πρόοδο καταγράφουν οι θεσμοί

Τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρεται κοινή ανακοίνωση των θεσμών.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement)» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοφιλή