Εργασιακά, ασφαλιστικό και ΔΝΤ τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Εργασιακά, ασφαλιστικό και ΔΝΤ τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση
Sooc

«Με το ΔΝΤ στο τραπέζι είναι ακραία η κατάσταση» είπε στη HuffPost Greece κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, περιγράφοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων λίγο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων στην Αθήνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι τα εργασιακά και η ολοκλήρωση της λίστα των μέτρων και των «αντισταθμιστικών» αποτελούν τα μεγάλα εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Στόχος παραμένει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό. Και αυτό σημαίνει ή στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου ή στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος σε αρκετά θέματα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν ότι ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement-SLA) εν όψει του Eurogroup και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις και «υπομονή στις διαπραγματεύσεις». Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία να είναι πακέτο για όλα τα θέματα, περιλαμβάνοντας και τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και το «ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο» για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε στη HuffPost Greece ότι «θα μπορούσε να υπάρχει συνεννόηση με τους Θεσμούς προκειμένου κάποια από τα θέματα των εργασιακών να μείνουν εκτός SLA. Ωστόσο ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το σύνολο των εργασιακών καθώς κάποια από αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτυπωθούν σε αυτή τη συμφωνία».

«Αγκάθι» τα εργασιακά

Τα ανοιχτά θέματα ωστόσο στο μέτωπο των εργασιακών είναι ιδιαίτερα δύσκολα με το ΔΝΤ να αποτελεί αμετακίνητο διαπραγματευτή, βάζοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι μετά από τις δεκαήμερες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στις ομαδικές απολύσεις, ούτε στο θέμα του «λοκ άουτ» και κυρίως στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τις οποίες το Ταμείο είναι εντελώς αρνητικό.

Αποστάσεις υπάρχουν ακόμα και στο θέμα των αντισταθμιστικών. Αν και οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο γενικό πλαίσιο, υπάρχουν διαφορές σε συγκεκριμένα μέτρα και από τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου χθεσινού ραντεβού ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες διαφορές στο ισορροπημένο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Το ένα ήδη το γνωρίζετε ότι εμείς θέλουμε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο από ότι εκείνοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχου σε εκκρεμότητα παραμένει και το μέγεθος του πακέτου μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί επιμένουν στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6δις ευρώ), το οποίοι θα εξοικονομηθεί κατά 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία και κατά 1% από τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Αντίθετα η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πακέτο δεν χρειάζεται να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, επιμερίζοντας το 0,75% στη φορολογία και το υπόλοιπο 0,75% στο Ασφαλιστικό.

Αμετακίνητο παραμένει το Ταμείο και σε ότι έχει να κάνει με το χρόνο εφαρμογής των μέτρων του Ασφαλιστικού. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο», είπε κυβερνητικός παράγοντας.

Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα γίνει εξ αποστάσεως, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών πριν τη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου. Για αυτό έχει καταρτιστεί πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων την επόμενη εβδομάδα για όλα τα ανοικτά ζητήματα που θέλουν περισσότερη δουλειά ή ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση ώστε να υπάρξει ακόμα περισσότερη πρόοδος έως το Eurogroup τις 20 Μαρτίου.

Δημοφιλή